Persbericht

Woonbond: verhuurders vragen ten onrechte huurverhoging

29 juni 2021

De Woonbond ontvangt signalen dat commerciële aanbieders van sociale (gereguleerde) huurwoningen huurders een huurverhogingsvoorstel sturen, terwijl de huurprijzen voor sociale huurders dit jaar niet omhoog mogen. Huurders kunnen bezwaar maken tegen de huurverhoging. De bond heeft een online check waarmee huurders kunnen controleren of hun huurverhoging wel deugt. Als dat niet zo is, levert de check een bezwaarschrift op maat. De meeste huurverhogingen gaan in per 1 juli. 

‘Aan onze Huurderslijn krijgen we signalen dat commerciële verhuurders een huurverhoging vragen, terwijl het gaat om huurders met een gereguleerd contract. Die moeten daar niet mee akkoord gaan,’ aldus Marcel Trip van de Woonbond. Als huurders bezwaar maken, maar de verhuurder de huurverhoging wél door wil laten gaan, moet dat via de Huurcommissie. Die doet dan een bindende uitspraak. Trip: ‘Verhuurders kunnen de huur dus niet zomaar verhogen. En bezwaar maken kan zeker lonen.’

Of iemand gereguleerd huurt of niet hangt af van de huurprijs die iemand betaalde op het moment dat de huurwoning werd geaccepteerd. Als de huurprijs onder de in dat jaar geldende ‘liberalisatiegrens’ lag, dan gaat het om een gereguleerde huurwoning en kan de jaarlijkse huurverhoging dit jaar niet door gaan. 

Na druk in de Tweede en Eerste Kamer heeft minister Ollongren besloten de huren in de sociale sector dit jaar te bevriezen. Ook bij commerciële verhuurders. Huurders in de vrije sector kunnen maximaal 2,4% huurverhoging krijgen. Als er iets lagers in het contract staat, dan geldt dat. Ook voor deze huurders is het dus goed om de verhoging te controleren. Voor vrije sector huurders geldt dat, wanneer een verhuurder de huurverhoging toch door wil zetten, de huurder binnen vier maand na de ingangsdatum naar de huurcommissie kan stappen.

jaarlijkse huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen