Woonbond wil sancties tegen overtreders gluurverhoging

22 mei 2014

De Woonbond heeft in een brief de Belastingdienst dringend opgeroepen sancties op te leggen aan verhuurders die ten onrechte inkomensgegevens ten behoeve van de ‘gluurverhoging’ hebben opgevraagd bij de dienst. De bond heeft veel klachten binnengekregen over – met name commerciële – verhuurders die in de fout zijn gegaan.

Stop de gluurverhoging
Stop de gluurverhoging

Bij het Woonbondmeldpunt Huuralarm komen nog dagelijks klachten van huurders binnen over verhuurders die ten onrechte inkomensgegevens opvragen, vooral van huurders met een geliberaliseerde huurovereenkomst.

Het gaat met name om commerciële verhuurders als MVGM woningmanagement, Vesteda, Rebo Vastgoed en Syntrus Achmea. Maar er zijn ook woningcorporaties die een aantal keren op de lijst voorkomen, zoals Vestia, Woningbouwstichting de Gemeenschap Nijmegen, Duwo en Pré Wonen. De Woonbond kreeg ook klachten over verhuurders die ten onrechte inkomensgegevens opvragen voor onzelfstandige woningen (zoals studentenkamers), waarvoor de inkomensafhankelijke huurverhoging niet van toepassing is. De Woonbond is ervan op de hoogte dat ook bij de belastingdienst vele tientallen klachten zijn binnengekomen.

Sancties

De belastingdienst zou verhuurders die in overtreding zijn de toegang tot het online ‘Portaal voor Inkomensafhankelijke Huurverhoging’ kunnen ontzeggen. Via dat webportaal kunnen geregistreerde verhuurders inloggen om inkomensindicaties van huurders op te vragen. Als verhuurders voor het tweede jaar op rij in de fout zijn gegaan, zouden de opgevraagde gegevens als onrechtmatig moeten worden beschouwd en worden vernietigd, vindt de Woonbond. Verder zou de belastingdienst alle gevallen van geconstateerd misbruik kunnen melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en in een enkel geval bij de Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (Fiod).

Nieuwe werkwijze

Het CBP heeft op 5 februari 2014 geconcludeerd dat de belastingdienst in 2013 in strijd met artikel 11 van de Wet bescherming persoonsgegevens inkomensgegevens van alle huurders heeft gebruikt voor de uitvoering van het inkomensafhankelijke huurverhogingsbeleid (gluurverhoging). De gluurverhoging geldt niet voor huurhuizen met een geliberaliseerde huurprijs. Daarop kondigde de belastingdienst een nieuwe werkwijze aan voor 2014.

belangenbehartiging
betaalbaarheid
commerciële verhuur
inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen