Persbericht

Woonbond wil scherpere rem jaarlijkse huurstijging vrije sector

7 oktober 2022

De Woonbond is blij dat de torenhoge inflatie niet de jaarlijkse huurverhoging in de vrije huurmarkt gaat bepalen komend jaar. In april trok de huurdersorganisatie hier al over aan de bel en kondigde minister Hugo de Jonge een wetswijziging aan. Vandaag stuurde de Jonge die wetswijziging naar Eerste en Tweede Kamer. In plaats van inflatie plus 1% komt de maximale huurverhoging in de geliberaliseerde huurmarkt uit op de gemiddelde loonstijging plus 1%.

De bond vindt dit een stap in de goede richting, maar ziet liever een maximale huurstijging onder de gemiddelde CAO-loonstijging. Dit biedt nog steeds de ruimte om inkomens en huuruitgaven verder uit elkaar te laten groeien door te hoge huurstijgingen. Terwijl voor veel huishoudens deze 'woonkloof' al te groot is.

In de sociale sector werd eerder al besloten de huren niet meer te laten stijgen dan de gemiddelde CAO-lonen -0,5%. Daarnaast sprak de Woonbond met corporaties af dat een half miljoen huishoudens met een laag inkomen huurverlaging krijgen in 2023.

Kijk hier voor meer informatie over het wetsvoorstel.
 

geliberaliseerde huurprijs
jaarlijkse huurverhoging

Persvoorlichter

Marcel Trip
06-30329497
uitsluitend voor journalisten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen