Persbericht

Woonbond: zet mes in belastingdruk corporaties en zorg voor meer betaalbare huurwoningen

19 februari 2020

In een brief aan de Kamer roept de Woonbond de politiek op om het mes te zetten in de oplopende belastingdruk bij corporaties. Door de stapeling van belastingen de afgelopen tien jaar, lekken er jaarlijks miljarden weg uit de sociale huursector. Hierdoor wordt er veel te weinig in volkshuisvesting geïnvesteerd. De Kamer debatteert vandaag over de woningnood met minister van Veldhoven.

De nieuwbouw is gekelderd sinds de invoering van de verhuurderheffing, een heffing die verhuurders betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen. In 2013 werden er nog zo’n 30.000 woningen gebouwd door corporaties. In 2018 waren dat er nog geen 13.000. Inmiddels zitten we middenin een wooncrisis. Zonder ingrijpen van het Kabinet zal het tekort aan betaalbare huurwoningen alleen maar toenemen, waarschuwt de Woonbond.

Woonbonddirecteur Paulus Jansen; ‘Vanuit de landelijke politiek wordt er druk gepraat met gemeenten, maar de landelijke kaders zijn nu een blok aan het been van gemeenten en corporaties die voor meer betaalbare huurwoningen willen zorgen. Het roer moet echt om.’

Ook pleit de bond ervoor om de verkoop, sloop en liberalisatie van sociale huurwoningen aan banden te leggen. Een sociale huurwoning mag alleen worden verkocht als er minimaal één, maar liever twee voor in de plaats komen.
 

beschikbaarheid

Downloads

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen