Wooninvesteringsfonds zet grootste deel woningbezit te koop

3 juni 2014

Het Wooninvesteringsfonds (WIF) zet 3.848 woningen te koop, circa 85 procent van zijn totale bezit. Na Vestia is WIF de tweede corporatie die duizenden huurwoningen tegelijk in de verkoop doet.

Doorverkoop

Morgen, 4 juni, verschijnt de advertentie hiervoor in het Financieele Dagblad. Later deze maand volgen nog eens 300 woningen. Oorzaak is de financiële nood waarin WIF verkeert. Dat meldt NRCQ, de online zakelijke editie van NRC Handelsblad, vandaag.

Gat van 80 miljoen

WIF werd in 2005 als woningcorporatie opgericht om woningen over te nemen van noodlijdende collega-corporaties. In totaal werden zo’n 4.500 huurwoningen gekocht. Inmiddels verkeert WIF zelf in zwaar weer, met name door de het instorten van de vastgoedmarkt, waardoor de woningen veel minder waard zijn geworden. Volgens NRCQ moet WIF zo’n 320 miljoen aan bankleningen herfinancieren en kampt het met een gat van ongeveer 80 miljoen.

Verspreid door heel Nederland

De 3.848 woningen die vanaf morgen te koop staan, liggen verspreid over 114 complexen in heel Nederland, maar met een concentratie in Zuid-Holland en Groningen. Het gaat om 1.975 eengezinswoningen en 1.873 appartementen in flatcomplexen. In de begeleidende toelichting op de website van WIF staat dat het ‘de voorkeur geeft aan biedingen op de gehele portefeuille, maar dat biedingen op individuele complexen in overweging worden genomen.’ Biedingen moeten binnen zijn voor woensdag 3 september 16.00 uur.

Verscherpt toezicht

WIF staat sinds 2012 al onder verscherpt toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Die constateerde vorig jaar dat “tot op heden onvoldoende concrete stappen zijn gezet om de financiële continuïteit van WIF te waarborgen”. Sinds directeur-bestuurder Karin de Graaf haar functie bij WIF in september 2013 neerlegde, zwaait interim-manager Jacques Tielen er de scepter. De toekomst van WIF is ongewis.

Vestia zet 6.600 woningen te koop

Tielen was eerder interim-manager bij het noodlijdende Vestia, dat op 20 maart via eenzelfde soort biedingsprocedure ongeveer 6.600 woningen in de verkoop deed. De biedingstermijn daarvoor is inmiddels verstreken. Binnen enkele maanden wordt bekend aan welke bieder(s) Vestia de 88 complexen overdoet. Diverse partijen, waaronder de Huurdersraad van Vestia, de Woonbond en de koepel van grote steden G32, hebben forse kritiek op het biedingsproces en willen dat de te koop staande woningen in de corporatiesector blijven. ‘Er zijn dan betere garanties voor sociale verhuur, onderhoud en zeggenschap’, zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping in het Woonbondtijdschrift Woonbondig.

verkoop huurwoningen
woningmarkt

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen