Woonlab Utrecht laat jongeren aan het woord

6 oktober 2017

In het kantoor van woningcorporatie Mitros vond gisteravond de start plaats van het Woonlab Utrecht. Doel is meer jongeren te betrekken bij het zoeken naar oplossingen voor de knelpunten op de woningmarkt.

Woonlab Utrecht kick-off 5 oktober
Woonlab Utrecht kick-off 5 oktober

Op de bovenste verdieping van het kantoor heeft Mitros een ‘creatieve ruimte’ ingericht, om ongedwongen en out-of-the-box te kunnen brainstormen. Daar kwamen donderdagavond ruim vijftig personen bijeen voor de kick-off van het Woonlab Utrecht. De deelnemers zijn twintigers en dertigers uit de Domstad, studerend of werkend. Zij zullen de komende maanden geregeld bij elkaar komen om te praten over de problemen rondom wonen, en adviezen opstellen voor de politiek en de corporaties.

‘Na negen maanden een woning’

Woonlab Utrecht is een initiatief van CNV Jongeren, samen met corporaties Mitros en Portaal, ondersteund door de Woonbond. Op de kick-off hielden Semih Eski (CNV) en Lucas van Gils en Susan van de Laak (beiden Mitros) een inleiding over de positie van jongeren die in Utrecht (willen) wonen. Eski: ‘Ons doel is dat jongeren niet negen jaar, maar maximaal negen maanden moeten wachten op een geschikte woning!’

Vier thema's

Daarna discussieerden Lauren Bruijning (commissaris Belangenbehartiging van huurderskoepel BOKS, bij studentenhuisvester SSH), Berend Jan Brijder (gemeente) en Reijnder Jan Spits (Portaal) over de vier thema’s van de avond. Dat zijn: betaalbaarheid, beschikbaarheid, leefbaarheid en meer medezeggenschap.

Jongeren onder elkaar

Allen waren het erover eens dat de positie van jongeren op de woningmarkt een lastige is. Te weinig betaalbare woningen, te lange wachttijden, leefbaarheid die in sommige wijken onder druk staat, en huurdersorganisaties die bemenst zijn door ouderen, en waar jongeren nog weinig toegang toe hebben. Genoeg redenen om – na de soep met broodjes – eens flink met elkaar in debat te gaan over hoe dit beter kan. Dat deden de jongeren dan wel onder elkaar. De (oudere) sprekers en bezoekers werden na de inleidende kick-off vriendelijk verzocht de creatieve verdieping te verlaten.

In december presenteert Woonlab Utrecht haar adviezen.

jongeren
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen