Woonprotest en bewonerscommissies in Huurwijzer

1 oktober 2021

Huurwijzer 3 staat in het teken van acties tegen de woningnood. Bewonerscommissies zijn hard nodig om plannen voor sloop en renovatie in (voor huurders) goede banen te leiden. Ook ruim aandacht voor het Woonprotest dat op 12 september losbarstte in Amsterdam. 

Woonprotest in Amsterdam van Westerpark naar de Dam, 12 september 2021

Steeds meer huurders krijgen te maken met de verduurzaming, renovatie of sloop van hun huis. De verhuurder betrekt hen vaak te laat of helemaal niet bij de plannen. Huurders staan sterker als ze zich organiseren in een bewonerscommissie. In Huurwijzer gaan we uitgebreid in op de rechten en mogelijkheden van bewoners en bewonerscommissies bij sloop en renovatie.  

Wonen na het water

Heel Nederland zag hoe Valkenburg aan de Geul afgelopen juli overstroomde doordat rivier de Geul na hevige regenval buiten de oevers trad. Ook huurders van woningcorporatie Wonen Zuid werden getroffen. Nu het water verdwenen is, krabbelen Wonen Zuid en haar huurders samen op.

Woonpionier SET welkom in de buurt

In SET, een prijswinnend wooninitiatief in Amsterdam, leven jongeren en statushouders gemoedelijk samen. En ook de buurt is er blij mee. Maar wat maakt het (tijdelijke) modulaire wooncomplex nu tot zo’n succes? SET won afgelopen mei de juryprijs als Woonpionier 2021

Mensenrechten gaan ook over Nederland

Als er dakloosheid ontstaat, kun je spreken van een schending van het recht op huisvesting, zegt hoogleraar mensenrechten Yvonne Donders. Wat haar betreft zijn participatie en zeggenschap onmisbaar voor dit mensenrecht.

Columns

Woonbonddirecteur Zeno Winkels roept iedereen op mee te demonstreren op 17 oktober in Rotterdam, al is het nogal controversieel dat we de straat op moeten om onze politici in actie te krijgen tegen de woningnood. Ook columnist Hizir Cengiz is boos over de woningnood en vindt dat we met zijn allen een stuk bozer mogen zijn. Carrie Jansen legt een bepaalde pandeigenaar uit dat recht iets anders is dan 'een grote bek, opgepompte spieren en een stoeptegel'.  

Vaste rubrieken 

Zoals altijd zijn in 'Om te beginnen' nieuwtjes op het gebied van huren en wonen te vinden. ‘Beste Woonbond’ biedt ruimte aan brieven van huurders. Ook zijn er weer tuin- en balkontips in ‘Groene vingers’, ‘Huisraad’ met handige huishoudsnufjes, de kruiswoordpuzzel, ‘Schuurpapier’ en ‘Mijn huisbaas en ik’.

Wanneer krijg je Huurwijzer?

Persoonlijke leden van de Woonbond ontvangen Huurwijzer vier keer per jaar in hun brievenbus. 


Huurwijzer achterbanabonnement

Een aantal huurdersorganisaties laat niet alleen Huurwijzer 1, maar ook de andere nummers van Huurwijzer bij de eigen achterban bezorgen. Ook interesse in zo'n achterbanabonnementLees meer en bel met Woonbondconsulent Jos Aal.

 

Huurwijzer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen