Woonverzet: "Vecht, vecht, vecht! Wonen is een recht!"

15 november 2021

Drieduizend mensen vanuit heel Nederland verzamelden zich zondag 15 november op het Malieveld in Den Haag voor het Woonverzet. Deelnemers riepen luidkeels om het grondwettelijk recht op een woning te respecteren. Op het podium voerden verschillende sprekers het betoog om huurwoningen betaalbaar en beschikbaar te maken.

Een van de demonstranten heeft zichzelf verkleed als olifant. Hij stelt zich voor als ‘Jan’ en deelt zelfgemaakte tekeningen uit. Hierop zitten woningeigenaren en bankiers bovenop de woningmarkt en profiteren van de woningnood. "Pak het systeem van financiering aan. Dat is de te benoemen olifant in de kamer", aldus Jan. Daarmee is zijn kostuum verklaard. 

Jong dakloos

Behalve verontruste burgers zijn ook politieke partijen en andere belangenorganisaties op het podium aan het woord. Namens het Straat Consulaat vertelt Vaishnawi over haar zoektocht naar een woning nadat zij niet meer onder jeugdzorg valt: ‘Dan ben je op je achttiende ineens dakloos.’ Het is één voorbeeld van de vele nijpende situaties veroorzaakt door woningnood.

Vreedzaam protest

Zorgen voor de huidige en toekomstige generaties woningzoekenden bindt alle demonstranten. Onder hen ouders met een jong kind. De jongen draagt een bord op zijn rug dat voorrekent hoeveel duizenden euro’s hij moet sparen om straks op kamers te kunnen wonen. In zijn spaarpot zit nu al 54 euro. Onder politiebegeleiding vertrekt de demonstratie rond 15:00 uur vanaf de Koekamp. "Waarvoor is het tijd? Solidariteit!" en "Vecht, vecht, vecht! Wonen is een recht!" zijn veel gehoorde leuzen. De protestmars verloopt luidruchtig maar vreedzaam zonder incidenten.

Verhuurderheffing er af

De Woonbond roept de politiek op om niet te talmen en passende maatregelen te nemen om de woningnood tegen te gaan. Bijvoorbeeld door de verhuurderheffing volledig af te schaffen en zo woningcorporaties ruimte te geven om te kunnen bouwen en de huren te bevriezen. Meerdere partijen hebben inmiddels aangegeven de woonbegroting niet te zullen steunen als de verhuurderheffing intact blijft. De huidige coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Volgende protesten

De twee volgende protesten zijn al weer snel. Het Woonprotest Utrecht op 21 november en de Woonstrijd in Groningen op 28 november.

woningmarkt

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen