WSW verwacht forse huurstijging

16 mei 2013

De huren zullen tot 2017 met 22% stijgen. Dat schrijft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) in haar jaarlijkse trendanalyse woningcorporaties. De gemiddelde huur zal tussen 2013 en 2017 stijgen van €441,- naar €543,-, een stijging van €102,-.

Huurstijging

Volgens het WSW wordt deze ontwikkeling veroorzaakt door het overheidsbeleid. Als gevolg van de invoering van de verhuurdersheffing wordt de financiële situatie voor corporaties ingrijpend veranderd.

Uit onderzoek van het WSW blijkt dat corporaties hun financiële continuïteit proberen te waarborgen door de huren fors te verhogen. Daarnaast neemt de investering in nieuwbouw fors af: het aantal nieuwe huurwoningen daalt van 28.000 nu tot 12.000 in 2017.

Woonbond-directeur Ronald Paping vindt de verwachte huurstijging dramatisch. “Huurders hebben nu al te maken met forse huurstijgingen en afnemende koopkracht. Veel huurders zitten nu al in de financiële problemen. Het armoedeprobleem wordt zo megagroot. Mensen hebben straks geen geld meer om hun eten te betalen. Als gevolg van de verhuurdersheffing zien we naast deze huurexplosie ook een investeringsstaking bij corporaties: Er wordt bijna niet meer gebouwd. Hierdoor zal de doorstroming op de huurmarkt vrijwel helemaal stil komen te staan.”

Overige reacties

Volgens WSW-directeur Eric Terheggen is het maar de vraag welke huurders deze verhogingen nog kunnen opbrengen. Hij spreekt in NRC van een ‘flinke verhoging’. SP-Kamerlid Paulus Jansen: ‘Dit is een rampscenario voor huurders en werknemers in de bouw.’ Hij laat op zijn website weten direct minister Blok naar de Kamer te willen roepen. De VVD is positief over de gepubliceerde cijfers. ‘Er zijn nu te veel goedkope woningen’, laat de partij van minister Blok via de NOS weten. ​

inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen