Ymere zet huurders uit woning voor renovatie

18 juni 2014

Woningcorporatie Ymere zet de komende vijf jaar 180 huishoudens uit hun sociale huurwoningen om de huizen te renoveren. Deze huizen worden vervolgens verkocht of verhuurd in de vrije sector. Op deze manier financiert de corporatie de renovatie van in totaal 270 woningen. Het gaat om woningen in Amsterdam centrum.

verhuizen

Ymere neemt desnoods juridische stappen om de 180 huishoudens uit te kunnen zetten. Dan moet de woningcorporatie wel aan kunnen tonen dat het gaat om renovatie die zonder beëindiging van de huur niet mogelijk is. Verkoop of verhuur in de vrije sector is in ieder geval geen geldige reden.

Vervangende woning

Huurders met een jaarinkomen tot 34.600 euro krijgen een vervangende sociale huurwoning van Ymere. Voor één- of tweepersoons huishoudens legt Ymere de maximumhuur op 557 euro, voor grotere huishoudens op 579 euro. De groep met een hoger inkomen gaat de maximale huur betalen voor hun vervangende sociale huurwoning. Huurders met een jaarinkomen boven de 50.000 euro krijgen geen nieuwe sociale huurwoning. Zij moeten op zoek naar een huurhuis in de vrije sector of naar een koopwoning. Op haar website geeft Ymere aan minder investeringsruimte te hebben door de verhuurdersheffing, waardoor ze de renovatie bekostigen door verkoop en hogere huren.

Uitrookbeleid

‘Dit is strategisch uitrookbeleid van Ymere,’ zegt Mieneke Demirdjan van huurdersvereniging Centrum, een vereniging die opkomt voor de huurders in de binnenstad van Amsterdam. Volgens Demirdjan is Ymere dit al jaren van plan. ‘Ze hebben geen enkel oog voor de bewoners.’ Volgens de huurdersvereniging grijpt de woningcorporatie renovaties aan om van sociale huurwoningen af te komen.

Juridische stappen

Michiel Kuijpers, huurder bij Ymere, overweegt juridische stappen.'Dit heeft niks te maken met de primaire taak van een woningcorporatie,' aldus Kuijpers. 'Huurders worden weggejaagd zodat er meer geld binnengehaald kan worden.' Ook de Woonbond vindt het een grof schandaal dat zoveel huurders uit hun huizen worden gezet. Daarnaast worden op deze manier minder sociale huurwoningen aangeboden in het centrum omdat 180 woningen nu naar de vrije sector of in de verkoop gaan.

geliberaliseerde huurprijs
huurdersorganisatie
verkoop huurwoningen
woningcorporatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen