Zonnepanelen voor huurders in Limburg

25 oktober 2012

Met het project ´Zonnig-Limburg´ geven Limburgse woningcorporaties subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen. Dat brengt zonne-energie binnen bereik van meer huurders, ook van huurders met een bescheiden inkomen.

Plat dak vol zonnepanelen

Voor huurders in Limburg is het nu een goede tijd om over de aanschaf van zonnepanelen na te denken. Met het project Zonnig-Limburg stellen tweeëntwintig corporaties subsidie beschikbaar aan huurders die zonnepanelen laten plaatsen.

Ook de Provincie Limburg levert een bijdrage aan het project: een duurzame energie subsidie die eerst alleen voor huiseigenaren bestemd was, is nu ook voor huurders opengesteld. Daarnaast is er bij de Provincie een regeling in de maak waarmee huurders tegen lage rente geld kunnen lenen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Investeren om te besparen

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, ze leveren huurders ook lagere woonlasten op. Door de zonnepanelen hoeft er minder elektra bij het energiebedrijf afgenomen te worden en gaat de rekening dus flink omlaag. Toch is de aanschaf van zonnepanelen een grote investering, vooral voor huurders die minder te besteden hebben. Dankzij de twee subsidies zijn de aanschafkosten lager en de panelen dus sneller terugverdiend.

Lagere aanschafkosten

De huurders die deelnemen aan Zonnig-Limburg kopen de zonnepanelen zelf. De subsidie van de woningcorporatie wordt direct in mindering gebracht op de factuur die ze van de leverancier krijgen. Het is nog niet bekend of ook de subsidie van de Provincie direct in mindering kan worden gebracht op de factuur, maar als dat niet kan wordt geregeld dat deze subsidie kort na aanvraag wordt uitgekeerd. Op die manier wordt voorkomen dat huurders met een smalle beurs een groot bedrag moeten voorschieten.

Bij verhuizing meenemen of doorverkopen

De aanschaf van zonnepanelen is vooral aantrekkelijk voor huurders zonder verhuisplannen. Maar ook aan verhuizende huurders is gedacht. Wie verhuist kan de panelen meenemen naar de nieuwe woning of verkopen aan de woningcorporatie. Hoe dit werkt staat in een aanvullend contract dat de corporatie met huurders afsluit zodra er panelen worden aangeschaft, de zogenaamde ZAV (Zelf Aangebrachte
Voorziening) overeenkomst.

Regeling succesvol

De subsidieregeling werd twee weken geleden bekend gemaakt en is nu al succesvol. ´Al meer dan 1500 Limburgse huurders hebben panelen aangevraagd´ vertelt Esther Blom van Wonen Limburg, een van de deelnemende corporaties. ´Die aanvragen zijn overigens vrijblijvend. Als blijkt dat het dak toch niet geschikt is voor plaatsing van panelen of als er geen subsidie meer beschikbaar is kunnen deelnemers hun aanvraag weer intrekken.´

Het project Zonnig-Limburg is een samenwerkingsverband van 22 Limburgse woningcorporaties. Bij de uitvoering van  het project zijn de Provincie Limburg, 22 woningcorporaties in Limburg en de Nederlandse Woonbond betrokken. Op www.zonnig-limburg.nl leest u meer en kunt u ook uw interesse kenbaar maken.

energiebesparing
zonnepanelen

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen