Zuid-Holland dreigt Rotterdamse sloopplannen te blokkeren

8 februari 2017

De Statenfracties van PvdA, SP en GroenLinks in Zuid-Holland willen de sloop van 20.000 betaalbare huurwoningen in Rotterdam blokkeren. Op 8 maart dienen ze een voorstel in om de Rotterdamse sloopplannen tegen te houden.

Sloop van woningen

De partijen vinden dat de provincie moet voorkomen dat het aantal sociale woningen in de regio Rotterdam in de toekomst onvoldoende is om mensen die voor een sociale huurwoning in aanmerking komen passend te kunnen huisvesten.

Provincie wil voldoende sociale huurwoning

Als het voorstel wordt aangenomen, betekent dat dat de gemeenten in de regio een jaar lang geen besluiten mogen nemen die ingaan tegen voorgenomen provinciaal beleid gericht op voldoende sociale huurwoningen. De gemeenten in de Rotterdamse regio kunnen dan bijvoorbeeld geen bestemmingsplannen meer vaststellen zonder ontheffing van de provincie.

Referendum

De gemeenteraad van Rotterdam stemde op 15 december 2016 in met de sloopplannen van Rotterdams wethouder Schneider. Voorafgaand aan het besluit, werd er een referendum gehouden over de sloop. Hoewel de kiesdrempel niet werd gehaald, stemde 70% tegen de sloop van betaalbare woningen.

Meerderheid voor voorstel

Het is uitzonderlijk dat een provincie een besluit met deze vergaande strekking  neemt.  Er lijkt een meerderheid  voor het voorstel te zijn. 

beschikbaarheid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen