Zuster- en dochterbedrijven zijn ook verhuurder

15 januari 2021

Dochter- en zusterbedrijven van een verhuurder die warmte leveren in complexen met een centrale warmte-installatie, moeten tot één en hetzelfde bedrijf worden gerekend. Dat heeft de rechtbank Amsterdam eind 2020 uitgesproken.

Hamer rechter
Rechtershamer

Eerder zei de Huurcommissie dat het bij warmtelevering door een dochter- of zusterbedrijf niet om een service van de verhuurder ging en dat zij er daarom niet over kon oordelen. Daar is de rechter het dus niet mee eens. De Woonbond heeft de Huurcommissie over de uitspraak geïnformeerd. De Woonbond heeft de Huurcommissie ook verzocht zuster- en dochterbedrijven van een verhuurder als verhuurder te behandelen.

Huurrecht boven Warmtewet

De uitspraak van de rechter bepaalt dat de levering van warmte aan de huurders getoetst moet worden op basis van het huurrecht. Sinds de komst van de Warmtewet proberen sommige verhuurders het huurrecht te omzeilen door warmte-installaties (meestal blokverwarming) samen met de radiatoren, leidingen en afleverset onder te brengen in een apart bedrijfje. Volgens de Warmtewet kunnen verhuurders dan een hoger warmtetarief vragen.

Aanpassing Warmtewet

Sinds juli 2019 geldt de Warmtewet niet meer voor verhuurders die ook warmte leveren. Deze aanpassing is gedaan omdat het huurrecht voldoende bescherming biedt voor huurders en er sprake was van verwarring welke wet nu van toepassing moest zijn. Nu is duidelijk dat het huurrecht geldt. 

Gunstig voor huurders

Bastiaan van Perlo van de Woonbond: ‘Het is cru dat huurders blij zijn niet meer onder de Warmtewet te vallen. De Warmtewet is bedoeld is om afnemers van warmte te beschermen, maar doet dat niet goed genoeg.’ In de praktijk pakt de toepassing van het huurrecht meestal gunstiger uit voor huurders dan de Warmtewet: in het huurrecht hoeven huurders niet apart voor het onderhoud en afschrijving van de warmte-installatie te betalen. Daarvoor betalen zij immers al huur, omdat de installatie bij de woning hoort.

Toets bij de KvK

Wil je toetsen of een warmteleverancier geldt als dochter- of zusterbedrijf? Dat kan eenvoudig via de Kamer van Koophandel (KvK). Zij houden overzichtelijk bij wie de aandelen van BV’s in bezit hebben.

energiebesparing
warmtewet

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen