Zwartboek Vestia huurders

22 mei 2020

1.650 Huurders van Vestia-woningen verspreid door Nederland deelden hun slechte ervaringen met de woningcorporatie in een zwartboek dat 20 mei is overhandigd aan de directie van Vestia. Het zwartboek ging gepaard met twee eisen voor Vestia: geen huurverhoging meer en pleeg direct achterstallig onderhoud.

Cover van Zwartboek Vestia, 20 mei 2020

Woningcorporatie Vestia kampt al jaren met een miljardenschuld. Daarvan zijn huurders de dupe. Naar aanleiding van een enquête onder huurders in Bergeijk door Bewonerscommissie Bergeijk, lanceerde de SP eind januari een landelijk meldpunt voor huurders van woningcorporatie Vestia voor een zwartboek. In korte tijd kwamen honderden verhalen binnen.

Achterstallig onderhoud en hoge huren

Er is sprake van enorm veel achterstallig onderhoud, vocht- en schimmelproblemen, oude CV-ketels, lekkages, kapotte deuren en kozijnen en nog veel meer problemen. En dat in combinatie met al jaren fors stijgende huren. Ook geven huurders aan niet gehoord te worden door Vestia.

Online overhandiging via Zoom

Arjan Schakenbos en Robert Straver sloten namens de directie van Vestia aan bij de online videobijeenkomst op 20 mei waarin de SP en Vestiahuurders het zwartboek overhandigden en toelichtten. 90 Mensen, merendeels huurders en enkele journalisten, waren daarbij ingelogd. Ook SP-kamerlid Sandra Beckerman was van de partij.

Extra telefonisten achter de helpdesk

Schakenbos zei 'enorm geraakt' te zijn door het zwartboek en werk te gaan maken van het oplossen van de gesignaleerde problemen. Hij zei het moeilijk te vinden om te horen dat huurders geïntimideerd worden door medewerkers van Vestia en hij vindt het niet kunnen dat huurders geen gehoor vinden bij Vestia. De corporatie had voor diezelfde middag nog extra mensen achter de telefonische helpdesk paraat om individuele klachten op te nemen en behandeling daarvan in gang te zetten.

Huurverhoging moet

In reactie op de gestelde eisen zei Schakenbos dat Vestia maatwerk levert aan mensen die betaalbaarheidsproblemen hebben, maar dat Vestia de algemene huurverhoging door moet voeren. Huurders wezen hem erop dat Vestia dat maatwerk in de praktijk niet waarmaakt.

Onderhoud en verhuurderheffing

Wat het onderhoud betreft, daar wil Vestia zelf ook meer middelen voor vrijmaken. Straver gaf aan dat Vestia zich hardmaakt voor het afschaffen van de verhuurderheffing.

Vestia gaat voor 1 juni aan de SP terugkoppelen hoe ze zullen omgaan met de meldingen in het zwartboek.

 

actie
jaarlijkse huurverhoging
onderhoud

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen