Onderzoek

Als organisatie is het belangrijk dat je weet wat er speelt bij huurders. Onderzoek kan je hierbij helpen. Zo zit je straks krachtiger aan tafel. Bijvoorbeeld bij het maken van prestatieafspraken. Ons Expertisecentrum biedt onderzoek op maat. Als lidorganisatie profiteer je van aantrekkelijke korting. Wij bieden onderzoek op maat!

  • Hoe beoordelen de huurders de kwaliteit van hun woning?
  • Is er draagvlak is voor een geplande wijkaanpak?
  • Wat betalen de huurders aan huur en energie?
  • Sloop- of renovatieplannen: wat zijn de woonwensen?

Wat je onderzoeksvraag ook is, je kunt bouwen op onze expertise. Zo krijg je overzichtelijke en kwalitatief goede informatie.

Onze onderzoeken zijn meestal digitaal. Maar het is natuurlijk ook mogelijk te kiezen voor een schriftelijk onderzoek. Wat je behoefte ook is: Van ondersteunen in het maken van enquêtes tot het compleet uitvoeren met enquêteurs en dergelijke. Onze specialisten helpen je.

Korte enquête eigen organisatie

Wil je een beeld van wat er leeft binnen je eigen organisatie. Maak dan gebruik maken van onze korte basisvragenlijsten:

  • Nagaan hoe huurders en leden denken over de huurdersorganisatie.
  • Werven actieve leden en bestuursleden.
  • Nagaan welke onderwerpen leven onder de leden en huurders.
  • Nagaan wat er leeft bij je huurders ten aanzien van bijvoorbeeld perceptie woonlasten; beschikbaarheid huisvesting; energie en energiebesparing; kwaliteit woning; en kwaliteit leefomgeving.

Kies je hiervoor, dan ontvang je een link naar de vragenlijst met de gekozen onderwerpen. Deze link kun je dan delen met de deelnemers. Wij verwerken de resultaten voor jou tot een overzichtelijke tabellenrapportage. Dit kan ook als digitale enquête.

Digitale enquêtes

Om je te helpen met een achterbanpeiling hebben we een aantal standaard digitale vragenlijsten gemaakt. We kijken met jou naar de meest relevante vragen en combinaties van vragen. Je kunt kiezen voor (een combinatie van):

  • Vragenlijsten over betaalbaarheid, beschikbaarheid, woningkwaliteit en energiebesparing en zeggenschap
  • Bij elke vragenlijst kunnen we vragen toevoegen over ‘interesse in huurderswerk of een bestuursfunctie’. Zo kun je ook actieve leden werven.

We kunnen het hele traject voor je verzorgen: van ontwikkeling van de vragenlijst tot en met de rapportage. Wil je de vragenlijst zelf versturen? Dat kan natuurlijk ook.

Digitale panels

Digitale panels leveren op een simpele manier een schat aan informatie op. Steeds meer huurdersorganisaties zetten digitale panels in. En blijven dit doen naast de fysieke bewonersbijeenkomsten. Doordat het heel laagdrempelig is, bereik je veel bewoners. En krijg je meer informatie en betrokkenheid van een grote groep huurders.

Heb jij, of wil jij een digitaal panel? Wij kunnen je helpen.
Door je te adviseren, te ondersteunen of een platform te bieden om je vragenlijsten uit te zetten.

Verdiepend onderzoek op maat

Steunen huurders het plan voor renovatie? Is er steun voor geplande wijkaanpak? Met een draagvlakmeting wordt duidelijk of huurders het plan steunen. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat ten minste 70% van de bewoners met renovatie moet instemmen.

Wij kunnen deze draagvlakmeting verzorgen.

We gaan dan verder dan standaardvragenlijsten. Zodat we huurders echt een stem geven over bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld een woonlastenonderzoek waarin we huurders vragen naar hoe ze woonlasten en eventuele tekorten echt beleven en hoe ze daarmee om gaan.

Ondersteuning bij jouw onderzoek

Een woonlastenonderzoek, een woonbelevingsonderzoek of een ander onderzoek onder je achterban. Het zijn goede manieren om intensief in contact te komen met de huurders waar je voor opkomt. Het zorgt dat je beter onderbouwd het gesprek met gemeente of verhuurder aangaat.

Wij kunnen dit onderzoek voor je doen. Maar heb je voldoende tijd om zelf uit te voeren, dan kunnen wij ons beperken tot ondersteunen. Zo bewaken we altijd de kwaliteit van het onderzoek. Het belangrijkste is dat je het maximale uit het onderzoek haalt zodat je goed op kunt komen voor de belangen van de huurders.


Expertisecentrum Onderzoek

Wij zijn gespecialiseerd in onderzoek over wonen. We vinden het erg belangrijk om te onderzoeken wat leeft onder bewoners. Onderzoeken hoe huurders iets beleven en wat er echt leeft onder huurders is de kern van ons werk. Daarbij hebben wij veel aandacht voor het precies achterhalen wat je wensen zijn en waar je de resultaten voor wil gebruiken. Zodat de resultaten de belangen van huurders het best kan dienen.

Meer info bij

Woonbond
Expertisecentrum Onderzoek
Contactformulier

Korting op advies

Heeft je organisatie behoefte aan projectmatige ondersteuning of specialistisch advies? Als lid van de Woonbond kun je met korting gebruik maken van ons aanbod.

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen