Grote behoefte aan betaalbare huurwoningen blijft
Het gaat nog steeds niet goed met de Nederlandse woningmarkt. Het totaal aantal sociale huurwoningen neemt af, terwijl steeds meer woningzoekenden een beroep doen op goedkope huurwoningen.
Het gaat nog steeds niet goed met de Nederlandse woningmarkt. Het totaal aantal sociale huurwoningen neemt af, terwijl steeds meer woningzoekenden een beroep doen op goedkope huurwoningen.
Minister Blok en corporatiekoepel Aedes steggelen over de ruimte voor investeringen. 'Corporaties en Blok moeten stoppen met naar elkaar wijzen, terwijl de huurder kind van de rekening is,' reageert Woonbonddirecteur Ronald Paping op de discussie.
Vergeleken met andere grote steden zit Rotterdam krap in de sociale huurwoningen ten opzichte van de doelgroep. Daar komt nog eens bij dat de wachttijden voor sociale huurwoningen in Rotterdam nu al lang zijn. Dat blijkt uit cijfers die de Woonbond vandaag publiceert.
De kosten per vierkante meter pakken voor kopers vaak goedkoper uit dan voor huurders, blijkt uit een gisteren verschenen rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gemiddeld zijn huurders per vierkante meter jaarlijks €72,- en kopers €68,- kwijt. De Woonbond wil dat de verhuurderheffing wordt afgeschaft zodat de huurlasten omlaag kunnen.
De huurder van een corporatiewoning is gemiddeld een derde van zijn inkomen kwijt aan woonlasten. Bij bijna twee op de drie huurders van een corporatiewoning sluit de huur die zij betalen aan bij hun inkomen. Bij 15 procent is het netto-besteedbaar inkomen niet voldoende om de uitgaven aan wonen en overige basisuitgaven te betalen. Deze en nog veel meer feiten over het wonen zijn vanaf vandaag te vinden in de Lokale Monitor Wonen op www.waarstaatjegemeente.nl.
In de periode 2016-2020 neemt de sociale woningvoorraad van corporaties opnieuw af met 5000 woningen, blijkt uit een prognose in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken die vandaag besproken wordt door de Tweede Kamer. De Woonbond verwacht dat de werkelijke afname tienduizenden woningen hoger ligt en ziet de problemen op de huurmarkt zo alleen maar toenemen. De huurdersvereniging wil dat de verhuurderheffing wordt afgeschaft, zodat corporaties meer kunnen investeren in nieuwbouw.
Tweede Kamerleden gaan in debat over de woningmarkt en huren tijdens de Landelijke Huurdersdag op 8 oktober.
Er gaat 150 miljoen euro extra naar de huurtoeslag. Huurtoeslagontvangers gaan er een tientje in de maand op vooruit.
Nog steeds geven veel huurmakelaars niet thuis wanneer huurders onterecht betaalde bemiddelingskosten terugvragen. De Woonbond biedt huurders vanaf vandaag weer de mogelijkheid om bemiddelingskosten terug te vorderen. Huurders kunnen op de website van de Woonbond een check doen om te kijken of ze kans maken bemiddelingskosten terug te vorderen.
Er is veel aandacht voor woningbezitters in het aardbevingsgebied in Groningen, maar huurders worden vergeten.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel