Persberichten

Tienduizenden sociale huurwoningen verdwijnen naar duurdere huur

De Woonbond heeft gemengde gevoelens bij de huurprijsplannen minister Hugo De Jonge. Hiermee zet hij drie stappen vooruit, maar ook weer twee terug, zo vat de Woonbond de huurprijs-reguleringsplannen samen die De Jonge (volkshuisvesting) vandaag naar de Kamer stuurde. De Woonbond vindt het goed dat woningen tot € 1.000,- een maximale huurprijs krijgen die samenhangt met de kwaliteit van de woning. Al had de bond die grens liever hoger gezien zodat meer huurders worden beschermd tegen woekerprijzen. Maar de huurdersbond vindt dat De Jonge veel te gemakkelijk extra punten toekent, waardoor er tienduizenden sociale huurwoningen zullen verdwijnen en woningen in de sociale sector en de zogenaamde 'middenhuur' veel duurder kunnen worden dan de kwaliteit van de woningen rechtvaardigt.

9 december 2022

Woonbond: Forse krimp sociale huur vraagt om beter woonbeleid

Het aantal sociale (gereguleerde) woningen is de afgelopen jaren fors gekrompen, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceert. Bij private verhuurders nam het aantal sociale huurwoningen af met 65.000 woningen tussen 2018 en 2021. Bij corporaties was er tussen 2018 en 2021 een lichte groei van het aantal sociale huurwoningen. De dure  vrije huursector groeide juist als kool de afgelopen jaren.

20 oktober 2022

Plannen de Jonge leiden tot hogere huurprijzen

Minister de Jonge is van plan om te morrelen aan de huurprijsbescherming. In een brief aan de Tweede Kamer roept de Woonbond op om deze verslechtering tegen te houden én ervoor te zorgen dat meer huurders worden beschermd tegen te hoge prijzen.

18 oktober 2022

Woonbond wil scherpere rem jaarlijkse huurstijging vrije sector

De Woonbond is blij dat de torenhoge inflatie niet de jaarlijkse huurverhoging in de vrije huurmarkt gaat bepalen komend jaar. In april trok de huurdersorganisatie hier al over aan de bel en kondigde minister Hugo de Jonge een wetswijziging aan. Vandaag stuurde de Jonge die wetswijziging naar Eerste en Tweede Kamer. In plaats van inflatie plus 1% komt de maximale huurverhoging in de geliberaliseerde huurmarkt uit op de gemiddelde loonstijging plus 1%

7 oktober 2022

Oplossing blokverwarming prijsplafond hard nodig

Het prijsplafond ligt lager dan de regeling waarmee het kabinet op Prinsjesdag kwam: 1,45 euro voor een kubieke meter gas (dat was eerst 1,50) en 40 cent voor een kilowattuur stroom (dat zou eerst 70 cent zijn). Die prijzen gelden voor gasverbruik tot 1200 m3 en stroomverbruik tot 2900 kWh. De Woonbond is blij met de lagere prijzen. Zeker de lagere prijs voor stroom. Wel moet er nog een oplossing komen voor huishoudens met blokverwarming.

4 oktober 2022

Hoge huurstijgingen bovenop energielasten zijn zorgwekkend

De huren stegen dit jaar met maar liefst drie procent, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De hoogste stijging sinds 2014. Dat is zorgwekkend, aangezien de de hogere huur voor veel huishoudens gepaard gaat met een hogere energierekening. Wonen wordt bij elkaar voor huurders dus rap duurder. De huren van sociale huurwoningen stegen met 2,6%. In de vrije sector was de huurstijging het hoogst met 3,8%. De huurstijging van sociale huur bij commerciële aanbieders lag op 2,8%.

2 september 2022

Meer huurders met huurachterstand

Bijna vier op de tien corporaties zag het aantal huurders met een huurachterstand in de eerste maanden van 2022 toenemen, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van corporatiekoepel Aedes. De Woonbond maakt zich zorgen over de oplopende huurachterstand.

19 juli 2022

Kabinetsplan: minder huurtoeslag voor honderdduizenden huishoudens

Bijna 300.000 huurders van sociale huurwoningen krijgen meteen minder huurtoeslag als het voorstel van het kabinet om normhuren in te voeren doorgaat. Het effect op de lange termijn is nog onduidelijk, dit aantal kan zelfs oplopen tot 700.000 huishoudens. Juist gezinnen en alleenstaanden die huurtoeslag ontvangen, kunnen dat geld niet missen in een tijd waarin velen van hen al in problemen komen door stijgende prijzen. Woonbond, VNG en Aedes vrezen dat de bestaanszekerheid van meer huurders onder druk komt te staan en zij verwachten daarmee een groter beroep op regelingen voor financiële ondersteuning.

5 juli 2022
Resultaat 1 - 10  (van 24)

Pagina's

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen