Persberichten

Huurders en Woonbond in actie tegen woekerhuren

Met een nieuwe campagne bindt de Woonbond de strijd aan tegen woekerhuren. De enorme groei van de vrije huursector heeft tot een explosie aan huurprijzen geleid. Hierdoor staan huurders en woningzoekenden met de rug tegen de muur, daarom eisen zij dat de vrije sector gereguleerd wordt.

16 juni 2023

Woonbond roept Kamer op in te stemmen met wet tegen tijdelijke verhuur

Donderdag behandelt de Tweede Kamer de initiatiefwet van Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) om tijdelijke contracten van maximaal twee jaar voor huurwoningen te verbieden. Volkshuisvestingsminister Hugo de Jonge lijkt dit te willen dwarsbomen door zelf deze week met een afgezwakte versie op de proppen te komen. De Woonbond roept de Tweede Kamer op om voor het origineel te gaan en definitief een einde te maken aan tijdelijke huurcontracten.

22 maart 2023

Tienduizenden sociale huurwoningen verdwijnen naar duurdere huur

De Woonbond heeft gemengde gevoelens bij de huurprijsplannen minister Hugo De Jonge. Hiermee zet hij drie stappen vooruit, maar ook weer twee terug, zo vat de Woonbond de huurprijs-reguleringsplannen samen die De Jonge (volkshuisvesting) vandaag naar de Kamer stuurde. De Woonbond vindt het goed dat woningen tot € 1.000,- een maximale huurprijs krijgen die samenhangt met de kwaliteit van de woning. Al had de bond die grens liever hoger gezien zodat meer huurders worden beschermd tegen woekerprijzen. Maar de huurdersbond vindt dat De Jonge veel te gemakkelijk extra punten toekent, waardoor er tienduizenden sociale huurwoningen zullen verdwijnen en woningen in de sociale sector en de zogenaamde 'middenhuur' veel duurder kunnen worden dan de kwaliteit van de woningen rechtvaardigt.

9 december 2022

Tijdelijke contracten inmiddels de norm in particuliere huurmarkt

Tijdelijke huurcontracten zijn inmiddels gangbaar in de particuliere huursector. Dat staat in een vandaag gepubliceerde analyse van de inzet van de tijdelijke huurcontracten in de particuliere huurmarkt door de Woonbond. Ruwweg de helft van de huurcontracten die sinds het mogelijk maken van de tijdelijke contracten in 2016 (maximaal twee jaar voor zelfstandige woningen en maximaal vijf jaar voor kamers) zijn verstrekt zijn tijdelijk contracten. Vandaag houdt de Tweede Kamer een Rondetafelgesprek over de tijdelijke huurcontracten. De Woonbond wil de ongebreidelde inzet van tijdelijke huurcontracten verbieden. Uit de analyse blijkt dat de tijdelijke contracten voor huurders een sta-in-de-weg zijn voor het halen van hun recht en ze werken het prijsopdrijving in de hand.

9 maart 2022

Demissionaire coalitie laat huurders en woningzoekers in de kou staan

Het in stand houden van de verhuurderheffing is het ontkennen van de wooncrisis. Zo reageert de Woonbond op de deal bij de Algemene Politieke Beschouwingen waarin de verhuurderheffing slechts met 500 miljoen wordt gekort in plaats van afgeschaft. Daarmee wordt er met de heffing komend jaar opnieuw voor een miljard uit de sociale huursector opgehaald. Huurders blijven te hoge huren betalen, en woningzoekenden blijven lang wachten op een beschikbare huurwoning. Het is teleurstellend dat de huidige demissionaire coalitie ervoor kiest om de sociale huursector voor het zoveelste jaar op rij uit te persen. 

24 september 2021

Woonbond: stop stapelen tijdelijke huurcontracten

De Woonbond roept de Eerste Kamer op om de verruiming van de tijdelijke huurcontracten uit te stellen. Het wetsvoorstel dat morgen door de Eerste Kamer wordt besproken zorgt ervoor dat huurders in de toekomst nog vaker tegen een tijdelijk huurcontract aanlopen. Bovendien is het besluit tot het verruimen van de de tijdelijke huurcontracten onzorgvuldig tot stand gekomen. Bij invoering van de huidige tijdelijke contracten is afgesproken dat er een evaluatie zou zijn van de betreffende wet (de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015). Die evaluatie heeft nog niet plaatsgevonden in de Tweede Kamer.

5 juli 2021

Woonbond positief over oplossen financiële problemen Vestia, maar kritisch over rol van het Rijk

Woningcorporaties besluiten op 9 februari over het plan van corporatiekoepel Aedes en Vestia om de financiële problemen bij Vestia op te lossen. In totaal gaat het plan corporaties, en daarmee hun huurders, 40 jaar lang 28 miljoen euro per jaar kosten. Dat is een euro per huurder per maand. De Woonbond vindt het goed dat er eindelijk een einde komt aan de problemen voor Vestiahuurders, maar noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet de problemen bij Vestia alleen maar heeft verergerd.

2 februari 2021

Woonbond: zadel jongeren niet op met tijdelijke huurcontracten

De Woonbond wil een einde aan tijdelijke huurcontracten die in de particuliere huursector aan de lopende band worden ingezet. Uit recent onderzoek van Investico bleek dat maar liefst 47 procent van de verhuringen in de particuliere markt met een tijdelijk huurcontract gaat. De Woonbond merkt uit meldingen dat huurders met een tijdelijk contract vaker problemen hebben met hun verhuurder. Het zijn vaak jongeren die met een tijdelijk contract worden opgezadeld.

21 januari 2021

Woonbond: stel paal en perk aan tijdelijke huurcontracten

Bijna de helft van de woningzoekenden op de particuliere huurmarkt wordt opgezadeld met een tijdelijk huurcontract, blijkt uit onderzoek van Investico in samenwerking met Trouw en De Groene Amsterdammer. De Woonbond wil dat de inzet van tijdelijke contracten aan banden wordt gelegd. Nu kunnen commerciële verhuurders die inzetten wanneer ze willen, en dat gebeurt dus ook massaal. 

8 december 2020
Resultaat 1 - 10  (van 54)

Pagina's

Verfijn resultaten

Trefwoorden

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen