Persberichten

Lees je huurrechten in de bibliotheek

Deze week heeft de Woonbond zijn woonmagazine Huurwijzer onder alle bibliotheken in Nederland verspreid. Het magazine staat boordevol belangrijke voorlichting voor huurders over de jaarlijkse huurverhoging en de eenmalige huurverlaging.

3 mei 2023

Woonbond roept Kamer op in te stemmen met wet tegen tijdelijke verhuur

Donderdag behandelt de Tweede Kamer de initiatiefwet van Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) om tijdelijke contracten van maximaal twee jaar voor huurwoningen te verbieden. Volkshuisvestingsminister Hugo de Jonge lijkt dit te willen dwarsbomen door zelf deze week met een afgezwakte versie op de proppen te komen. De Woonbond roept de Tweede Kamer op om voor het origineel te gaan en definitief een einde te maken aan tijdelijke huurcontracten.

22 maart 2023

Woonbond wil scherpere rem jaarlijkse huurstijging vrije sector

De Woonbond is blij dat de torenhoge inflatie niet de jaarlijkse huurverhoging in de vrije huurmarkt gaat bepalen komend jaar. In april trok de huurdersorganisatie hier al over aan de bel en kondigde minister Hugo de Jonge een wetswijziging aan. Vandaag stuurde de Jonge die wetswijziging naar Eerste en Tweede Kamer. In plaats van inflatie plus 1% komt de maximale huurverhoging in de geliberaliseerde huurmarkt uit op de gemiddelde loonstijging plus 1%

7 oktober 2022

Tijdelijke contracten inmiddels de norm in particuliere huurmarkt

Tijdelijke huurcontracten zijn inmiddels gangbaar in de particuliere huursector. Dat staat in een vandaag gepubliceerde analyse van de inzet van de tijdelijke huurcontracten in de particuliere huurmarkt door de Woonbond. Ruwweg de helft van de huurcontracten die sinds het mogelijk maken van de tijdelijke contracten in 2016 (maximaal twee jaar voor zelfstandige woningen en maximaal vijf jaar voor kamers) zijn verstrekt zijn tijdelijk contracten. Vandaag houdt de Tweede Kamer een Rondetafelgesprek over de tijdelijke huurcontracten. De Woonbond wil de ongebreidelde inzet van tijdelijke huurcontracten verbieden. Uit de analyse blijkt dat de tijdelijke contracten voor huurders een sta-in-de-weg zijn voor het halen van hun recht en ze werken het prijsopdrijving in de hand.

9 maart 2022

Woonbond: doorzetten huurstijging gemiste kans

De Woonbond ziet het doorzetten van de huurverhoging 2022 als een gemiste kans om iets te doen voor huurders met een smalle beurs die steeds meer van hun inkomen op zien gaan aan vaste lasten. Minister de Jonge maakte vandaag bekend dat de maximale huurverhoging voor de sociale huursector in 2022 op 2,3% ligt. Daarnaast is er een hogere huurverhoging mogelijk voor middeninkomens en huurders met een relatief lage huur. De bond roept de minister in een brief op de huren alsnog te bevriezen.

15 februari 2022

Woonbond: stop stapelen tijdelijke huurcontracten

De Woonbond roept de Eerste Kamer op om de verruiming van de tijdelijke huurcontracten uit te stellen. Het wetsvoorstel dat morgen door de Eerste Kamer wordt besproken zorgt ervoor dat huurders in de toekomst nog vaker tegen een tijdelijk huurcontract aanlopen. Bovendien is het besluit tot het verruimen van de de tijdelijke huurcontracten onzorgvuldig tot stand gekomen. Bij invoering van de huidige tijdelijke contracten is afgesproken dat er een evaluatie zou zijn van de betreffende wet (de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015). Die evaluatie heeft nog niet plaatsgevonden in de Tweede Kamer.

5 juli 2021

Woonbond: verhuurders vragen ten onrechte huurverhoging

De Woonbond ontvangt signalen dat commerciële aanbieders van sociale (gereguleerde) huurwoningen huurders een huurverhogingsvoorstel sturen, terwijl de huurprijzen voor sociale huurders dit jaar niet omhoog mogen. Huurders kunnen bezwaar maken tegen de huurverhoging. De bond heeft een online check waarmee huurders kunnen controleren of hun huurverhoging wel deugt. Als dat niet zo is, levert de check een bezwaarschrift op maat. De meeste huurverhogingen gaan in per 1 juli. 

29 juni 2021

Huurverhoging dit jaar voor alle huurders anders

Voor een half miljoen hurende huishoudens in de vrije sector geldt dit jaar voor het eerst een wettelijke maximale huurverhoging. Voor zo’n 2,5 miljoen huurders in een sociale huurwoning bij een corporatie of commerciële verhuurder, geldt dit jaar een huurbevriezing. En zo’n 260.000 hurende huishoudens in de sociale sector hebben dit jaar recht op huurverlaging. De Woonbond lanceert vandaag een online check waarmee huurders kunnen controleren waar ze recht op hebben en of de gevraagde huurverhoging wel klopt.

6 april 2021
Resultaat 1 - 10  (van 51)

Pagina's

Verfijn resultaten

Trefwoorden

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen