Persberichten

4 op de 10 woningcorporaties past inkomensafhankelijke huurverhoging toe

Onderzoek van de Woonbond wijst uit dat bijna 40% van de woningcorporaties in Nederland de inkomensafhankelijke huurverhoging toepast. Terwijl dit beleid de doorstroming zou moeten bevorderen, kunnen veel huurders helemaal geen andere woning vinden. Hierdoor komen zij financieel klem te staan. Daarom pleit de bond voor afschaffing van deze oneerlijke en ineffectieve maatregel.

12 mei 2023

Woonbond roept Kamer op in te stemmen met wet tegen tijdelijke verhuur

Donderdag behandelt de Tweede Kamer de initiatiefwet van Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) om tijdelijke contracten van maximaal twee jaar voor huurwoningen te verbieden. Volkshuisvestingsminister Hugo de Jonge lijkt dit te willen dwarsbomen door zelf deze week met een afgezwakte versie op de proppen te komen. De Woonbond roept de Tweede Kamer op om voor het origineel te gaan en definitief een einde te maken aan tijdelijke huurcontracten.

22 maart 2023

Deze politieke partijen botsen met wensen van huurders

Ruim 9 op de 10 huurders in Nederland vinden dat minimaal 30% van alle nieuwbouwwoningen uit sociale huur moet bestaan. Van alle deelnemende politieke partijen zijn er slechts 8 die zich uitspreken voor minimaal 30% sociale huur bij nieuwbouw. Dit blijkt uit een enquête van de Woonbond.

9 maart 2023

Tijdelijke contracten inmiddels de norm in particuliere huurmarkt

Tijdelijke huurcontracten zijn inmiddels gangbaar in de particuliere huursector. Dat staat in een vandaag gepubliceerde analyse van de inzet van de tijdelijke huurcontracten in de particuliere huurmarkt door de Woonbond. Ruwweg de helft van de huurcontracten die sinds het mogelijk maken van de tijdelijke contracten in 2016 (maximaal twee jaar voor zelfstandige woningen en maximaal vijf jaar voor kamers) zijn verstrekt zijn tijdelijk contracten. Vandaag houdt de Tweede Kamer een Rondetafelgesprek over de tijdelijke huurcontracten. De Woonbond wil de ongebreidelde inzet van tijdelijke huurcontracten verbieden. Uit de analyse blijkt dat de tijdelijke contracten voor huurders een sta-in-de-weg zijn voor het halen van hun recht en ze werken het prijsopdrijving in de hand.

9 maart 2022

Woonbond: stop stapelen tijdelijke huurcontracten

De Woonbond roept de Eerste Kamer op om de verruiming van de tijdelijke huurcontracten uit te stellen. Het wetsvoorstel dat morgen door de Eerste Kamer wordt besproken zorgt ervoor dat huurders in de toekomst nog vaker tegen een tijdelijk huurcontract aanlopen. Bovendien is het besluit tot het verruimen van de de tijdelijke huurcontracten onzorgvuldig tot stand gekomen. Bij invoering van de huidige tijdelijke contracten is afgesproken dat er een evaluatie zou zijn van de betreffende wet (de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015). Die evaluatie heeft nog niet plaatsgevonden in de Tweede Kamer.

5 juli 2021

Woonbond: zadel jongeren niet op met tijdelijke huurcontracten

De Woonbond wil een einde aan tijdelijke huurcontracten die in de particuliere huursector aan de lopende band worden ingezet. Uit recent onderzoek van Investico bleek dat maar liefst 47 procent van de verhuringen in de particuliere markt met een tijdelijk huurcontract gaat. De Woonbond merkt uit meldingen dat huurders met een tijdelijk contract vaker problemen hebben met hun verhuurder. Het zijn vaak jongeren die met een tijdelijk contract worden opgezadeld.

21 januari 2021

Woonbond: stel paal en perk aan tijdelijke huurcontracten

Bijna de helft van de woningzoekenden op de particuliere huurmarkt wordt opgezadeld met een tijdelijk huurcontract, blijkt uit onderzoek van Investico in samenwerking met Trouw en De Groene Amsterdammer. De Woonbond wil dat de inzet van tijdelijke contracten aan banden wordt gelegd. Nu kunnen commerciële verhuurders die inzetten wanneer ze willen, en dat gebeurt dus ook massaal. 

8 december 2020

Woningzoekenden en huurders gebaat bij ruimte voor lokaal maatwerk

De Woningwet heeft ervoor gezorgd dat woningcorporaties zich meer op hun kerntaken richten. Tegelijkertijd werkt de Woningwet soms te beperkend, en is er lokaal ruimte nodig om af te kunnen wijken. Bijvoorbeeld door corporaties ook middeninkomens te laten bedienen op krappe woningmarkten, zo stelt de commissie Van Bochove, die een evaluatie van de Woningwet uitvoerde in opdracht van corporatiekoepel Aedes. De Woonbond kan zich vinden in de grote lijnen van het vandaag gepresenteerde rapport.

19 november 2018

Rechter: Belastingdienst moet schadevergoeding betalen om Gluurverhoging

De Belastingdienst moet een huurder een schadevergoeding betalen omdat er in de periode van 2013 tot en met 2016 inkomensgegevens verstrekt zijn aan de verhuurder, terwijl hier geen wettelijke basis voor was. De Belastingdienst overtrad hiermee zijn geheimhoudingsplicht en de huurder heeft hier financiële schade door ondervonden. De verhuurder heeft op grond van deze gegevens een hogere huurverhoging doorgevoerd. De zaak werd gesteund door het juridisch fonds van de Woonbond.

31 mei 2018
Resultaat 1 - 10  (van 46)

Pagina's

Verfijn resultaten

Trefwoorden

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen