Huurders betalen zich arm
De armoedeproblematiek moet hoog op de politieke agenda voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. De Woonbond wil plaatselijke politici aanspreken op hun verantwoordelijkheid en vragen met oplossingen te komen.
De armoedeproblematiek moet hoog op de politieke agenda voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. De Woonbond wil plaatselijke politici aanspreken op hun verantwoordelijkheid en vragen met oplossingen te komen.
De Verenigingsraad, het hoogste orgaan van de Nederlandse Woonbond, heeft zaterdag unaniem een motie aangenomen die de deal tussen de vereniging van woningcorpora
Verhuurders die hun huurders per 1 juli extra huurverhogingspercentages hebben gevraagd zonder zich daarbij aan de Overlegwet te houden, kunnen worden gedwongen d
Het aantal huurders dat in armoede leeft stijgt in deze kabinetsperiode mede door hogere woonlasten met 167.000 huishoudens tot 35 procent.
Veel huurders hebben problemen met de (inkomensafhankelijke) huurverhoging die zij per 1 juli 2013 moeten gaan betalen. Problemen die te maken hebben met fouten bij de uitvoering, met (schending van) de privacy en met de betaalbaarheid van het wonen. Dit blijkt uit de ruim 2.500 meldingen die in enkele weken tijd bij het Meldpunt Huurverhoging van de Woonbond zijn binnengekomen.
De Woonbond blijft strijden tegen de inkomensafhankelijke huurverhogingen, omdat deze de privacy van huurders schenden en willekeur veroorzaken.
Een bewonerscommissie uit Weert is met steun van de Woonbond een gerechtelijke procedure gestart tegen verhuurder ASR. Die wil zonder voorafgaand overleg met de huurders een inkomensafhankelijke huurverhoging invoeren van maximaal 6,5%. Volgens de bewonerscommissie en de Woonbond mag dat niet.
Het kabinet wil de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur verruimen door de wettelijke maximumhuur af te schaffen voor woningen die te koop staan. Huurders zijn het daar absoluut niet mee eens. Dat blijkt uit een ledenraadpleging van de Woonbond.
Vanochtend presenteerde minister Blok het akkoord over de woningmarkt dat hij met D66, ChristenUnie en SGP heeft afgesloten. De Woonbond vindt zowel de huurverhogingen als de verhuurderheffing nog steeds veel te hoog, maar stel vast dat de scherpe randjes van de maatregelen zijn afgehaald.
De geplande extra huurverhogingen bedreigen de betaalbaarheid van huurwoningen voor lage en middeninkomens. In combinatie met andere bezuinigingen raken huurders in zeven jaar tijd bijna tien procent van hun koopkracht kwijt. FNV en Woonbond willen daarom een betaalbaarheidscheck op de consequenties van extra huurverhogingen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel