Persberichten

4 op de 10 woningcorporaties past inkomensafhankelijke huurverhoging toe

Onderzoek van de Woonbond wijst uit dat bijna 40% van de woningcorporaties in Nederland de inkomensafhankelijke huurverhoging toepast. Terwijl dit beleid de doorstroming zou moeten bevorderen, kunnen veel huurders helemaal geen andere woning vinden. Hierdoor komen zij financieel klem te staan. Daarom pleit de bond voor afschaffing van deze oneerlijke en ineffectieve maatregel.

12 mei 2023

Deze politieke partijen botsen met wensen van huurders

Ruim 9 op de 10 huurders in Nederland vinden dat minimaal 30% van alle nieuwbouwwoningen uit sociale huur moet bestaan. Van alle deelnemende politieke partijen zijn er slechts 8 die zich uitspreken voor minimaal 30% sociale huur bij nieuwbouw. Dit blijkt uit een enquête van de Woonbond.

9 maart 2023

Woningzoekenden en huurders gebaat bij ruimte voor lokaal maatwerk

De Woningwet heeft ervoor gezorgd dat woningcorporaties zich meer op hun kerntaken richten. Tegelijkertijd werkt de Woningwet soms te beperkend, en is er lokaal ruimte nodig om af te kunnen wijken. Bijvoorbeeld door corporaties ook middeninkomens te laten bedienen op krappe woningmarkten, zo stelt de commissie Van Bochove, die een evaluatie van de Woningwet uitvoerde in opdracht van corporatiekoepel Aedes. De Woonbond kan zich vinden in de grote lijnen van het vandaag gepresenteerde rapport.

19 november 2018

Rechter: Belastingdienst moet schadevergoeding betalen om Gluurverhoging

De Belastingdienst moet een huurder een schadevergoeding betalen omdat er in de periode van 2013 tot en met 2016 inkomensgegevens verstrekt zijn aan de verhuurder, terwijl hier geen wettelijke basis voor was. De Belastingdienst overtrad hiermee zijn geheimhoudingsplicht en de huurder heeft hier financiële schade door ondervonden. De verhuurder heeft op grond van deze gegevens een hogere huurverhoging doorgevoerd. De zaak werd gesteund door het juridisch fonds van de Woonbond.

31 mei 2018

‘Vrijesectorhuurders’ dwingen honderden euro’s huurverlaging af

Het afgelopen jaar kregen huurders die hun vrije sector huurprijs lieten toetsen bij de Huurcommissie vaak te horen dat die huurprijs te hoog was. Huurders kregen in 58% van de zaken gelijk en dat leverde ze gemiddeld een huurverlaging van €278,- per maand op. 

27 januari 2018

Vrije sector vaak onbetaalbaar voor middeninkomens

Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeert in een vandaag verschenen rapport dat veel huurders met een middeninkomen in een corporatiewoning de vrije sector huurprijzen niet kunnen betalen.

13 november 2017

Meer bouwen, sneller verduurzamen, betaalbare huren

Er moeten in Nederland meer huizen worden bijgebouwd, woningen moeten energiezuiniger worden gemaakt en huren moeten betaalbaar blijven. Dat zeggen Aedes en de Woonbond in reactie op de Rijksbegroting 2018.

19 september 2017

Woonbond start juridische procedures tegen gluurverhoging

De Woonbond wil schikken met de Belastingdienst en verhuurders zodat huurders die ten onrechte te veel huur hebben betaald hun geld terug kunnen krijgen en de huren omlaag gaan. De extra hoge huurverhogingen die middeninkomens de afgelopen drie jaar hebben gekregen, zijn onrechtmatig, omdat het verstrekken van inkomensgegevens in strijd was met privacy wetgeving. Dat bleek recentelijk uit een uitspraak van de Raad van State. Op een eerste uitnodiging om over een schikking te komen praten werd door verhuurdersorganisaties en de Belastingdienst afwijzend gereageerd. ´Wij zijn daarom genoodzaakt juridische stappen te ondernemen,´ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.

21 maart 2016
Resultaat 1 - 10  (van 40)

Pagina's

Verfijn resultaten

Trefwoorden

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen