Persberichten

Lees je huurrechten in de bibliotheek

Deze week heeft de Woonbond zijn woonmagazine Huurwijzer onder alle bibliotheken in Nederland verspreid. Het magazine staat boordevol belangrijke voorlichting voor huurders over de jaarlijkse huurverhoging en de eenmalige huurverlaging.

3 mei 2023

Tienduizenden sociale huurwoningen verdwijnen naar duurdere huur

De Woonbond heeft gemengde gevoelens bij de huurprijsplannen minister Hugo De Jonge. Hiermee zet hij drie stappen vooruit, maar ook weer twee terug, zo vat de Woonbond de huurprijs-reguleringsplannen samen die De Jonge (volkshuisvesting) vandaag naar de Kamer stuurde. De Woonbond vindt het goed dat woningen tot € 1.000,- een maximale huurprijs krijgen die samenhangt met de kwaliteit van de woning. Al had de bond die grens liever hoger gezien zodat meer huurders worden beschermd tegen woekerprijzen. Maar de huurdersbond vindt dat De Jonge veel te gemakkelijk extra punten toekent, waardoor er tienduizenden sociale huurwoningen zullen verdwijnen en woningen in de sociale sector en de zogenaamde 'middenhuur' veel duurder kunnen worden dan de kwaliteit van de woningen rechtvaardigt.

9 december 2022

Woonbond wil scherpere rem jaarlijkse huurstijging vrije sector

De Woonbond is blij dat de torenhoge inflatie niet de jaarlijkse huurverhoging in de vrije huurmarkt gaat bepalen komend jaar. In april trok de huurdersorganisatie hier al over aan de bel en kondigde minister Hugo de Jonge een wetswijziging aan. Vandaag stuurde de Jonge die wetswijziging naar Eerste en Tweede Kamer. In plaats van inflatie plus 1% komt de maximale huurverhoging in de geliberaliseerde huurmarkt uit op de gemiddelde loonstijging plus 1%

7 oktober 2022

Woonbond: doorzetten huurstijging gemiste kans

De Woonbond ziet het doorzetten van de huurverhoging 2022 als een gemiste kans om iets te doen voor huurders met een smalle beurs die steeds meer van hun inkomen op zien gaan aan vaste lasten. Minister de Jonge maakte vandaag bekend dat de maximale huurverhoging voor de sociale huursector in 2022 op 2,3% ligt. Daarnaast is er een hogere huurverhoging mogelijk voor middeninkomens en huurders met een relatief lage huur. De bond roept de minister in een brief op de huren alsnog te bevriezen.

15 februari 2022

Demissionaire coalitie laat huurders en woningzoekers in de kou staan

Het in stand houden van de verhuurderheffing is het ontkennen van de wooncrisis. Zo reageert de Woonbond op de deal bij de Algemene Politieke Beschouwingen waarin de verhuurderheffing slechts met 500 miljoen wordt gekort in plaats van afgeschaft. Daarmee wordt er met de heffing komend jaar opnieuw voor een miljard uit de sociale huursector opgehaald. Huurders blijven te hoge huren betalen, en woningzoekenden blijven lang wachten op een beschikbare huurwoning. Het is teleurstellend dat de huidige demissionaire coalitie ervoor kiest om de sociale huursector voor het zoveelste jaar op rij uit te persen. 

24 september 2021

Woonbond: verhuurders vragen ten onrechte huurverhoging

De Woonbond ontvangt signalen dat commerciële aanbieders van sociale (gereguleerde) huurwoningen huurders een huurverhogingsvoorstel sturen, terwijl de huurprijzen voor sociale huurders dit jaar niet omhoog mogen. Huurders kunnen bezwaar maken tegen de huurverhoging. De bond heeft een online check waarmee huurders kunnen controleren of hun huurverhoging wel deugt. Als dat niet zo is, levert de check een bezwaarschrift op maat. De meeste huurverhogingen gaan in per 1 juli. 

29 juni 2021

Huurverhoging dit jaar voor alle huurders anders

Voor een half miljoen hurende huishoudens in de vrije sector geldt dit jaar voor het eerst een wettelijke maximale huurverhoging. Voor zo’n 2,5 miljoen huurders in een sociale huurwoning bij een corporatie of commerciële verhuurder, geldt dit jaar een huurbevriezing. En zo’n 260.000 hurende huishoudens in de sociale sector hebben dit jaar recht op huurverlaging. De Woonbond lanceert vandaag een online check waarmee huurders kunnen controleren waar ze recht op hebben en of de gevraagde huurverhoging wel klopt.

6 april 2021

Woonbond positief over oplossen financiële problemen Vestia, maar kritisch over rol van het Rijk

Woningcorporaties besluiten op 9 februari over het plan van corporatiekoepel Aedes en Vestia om de financiële problemen bij Vestia op te lossen. In totaal gaat het plan corporaties, en daarmee hun huurders, 40 jaar lang 28 miljoen euro per jaar kosten. Dat is een euro per huurder per maand. De Woonbond vindt het goed dat er eindelijk een einde komt aan de problemen voor Vestiahuurders, maar noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet de problemen bij Vestia alleen maar heeft verergerd.

2 februari 2021

Huren kunnen in 2021 maximaal met 2,4% of 5,4% stijgen

Voor zowel de vrije als de sociale huursector ligt de maximale huurverhoging komend jaar op 2,4%. Middeninkomens in een sociale huurwoning kunnen wel een hogere huurverhoging krijgen die oploopt tot maximaal 5,4%. Zo’n 260.000 hurende huishoudens bij woningcorporaties met een laag inkomen kunnen rekenen op huurverlaging in 2021.

24 december 2020
Resultaat 1 - 10  (van 65)

Pagina's

Verfijn resultaten

Trefwoorden

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen