Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenWelke prestatieafspraken kunnen gemeenten, verhuurders en huurdersorganisaties maken over wonen en zorg? Een aantal voorbeelden.
De gemeente, de corporatie(s) en huurdersorganisatie(s) streven naar voldoende geschikte woningen, zodat senioren en mensen met beperkingen zelfstandig kunnen (blijven) wonen en leven. Het aanbod van toegankelijke (gelijkvloers, rollatortoegankelijk, rolstoeltoegankelijk) en levensloopgeschikte huurwoningen en zorgwoningen wordt met … (aantal) uitgebreid.
De komende jaren zullen er voldoende geschikte woningen nieuw gebouwd worden om aan de groeiende behoefte te voldoen. Concreet betekent dat …. (aantallen en projecten).
Corporaties investeren om …. (aantal) woningen aan te passen en levensloopgeschikt te maken. Bij renovatieprojecten wordt bij de planvorming rekening gehouden met aanpassingen om de woning geschikter te maken voor mensen met beperkingen. Als bestaand zorgvastgoed (verzorgings- en verpleeghuizen) leeg komt te staan, zullen partijen zorgvuldig kijken naar de mogelijkheden van transformatie naar (betaalbare) woonruimten voor ouderen.
Voor veel huurders vormen de toenemende woonlasten een groot probleem. Bij het aanbod van toegankelijke en levensloopgeschikte woningen zal rekening gehouden worden met de betaalbaarheid voor mensen met een laag inkomen. Daarbij wordt breed gekeken naar de woonlasten: naast huur zijn ook de energielasten en de servicekosten van belang.
De gemeente, de corporatie(s) en huurdersorganisatie(s) stimuleren ondersteunen actief nieuwe initiatieven van bewoners die een eigen kleinschalige woonvorm willen opzetten, zoals een woongroep voor senioren. Zij verkennen verder de mogelijkheden voor zorgcoöperaties waarbij gemeenschappelijk zorg- en/of welzijnsvoorzieningen opgezet worden die het langer zelfstandig wonen voor senioren mogelijk maken.
Senioren zijn zelf verantwoordelijk voor hun woonsituatie. De gemeente informeert senioren actief over de (financiële) mogelijkheden voor woningaanpassingen en voor verhuizing naar een geschikte woning.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel