Huurwijzer 2019-1

Downloaden
pdf (2.04 MB)

Vóór 1 mei krijgen de meeste huurders een huurverhogingsvoorstel van hun verhuurder in de bus. Maar klopt het voorstel wel en hoe kun je bezwaar maken als dit niet zo is? Dat lees je in deze huurverhogingsspecial van Huurwijzer. Controleer ook de puntentelling van je woning met onze checklist en weet wat de maximale huur van je woning is.

Problemen in de commerciële huursector nemen toe

Huurteams staan huurders bij in geschillen met hun huisbaas. Geen overbodige dienstverlening in deze tijden van woningnood, woekerhuren, huisjesmelkers en tijdelijke huurcontracten. Huurwijzer ging op pad met Bob Soepoesepa van Huurteam Utrecht. 'De realiteit is dat we met het huurteam sinds 2016 bijna alleen nog maar tijdelijke contracten tegenkomen van een jaar of minder.'

Het best verstopte geheim van Rotterdam

Voor de rubriek 'Beste buurtje' zijn we op bezoek in het best verstopte geheim van Rotterdam: het dorp Heijplaat dat ligt ingeklemd tussen twee Rotterdamse havens. Verhalenverteller Nico Prins vertelt over de geschiedenis van wonen in 'het bonkend hart van de wereldeconomie'.

Huurders tegen krimp

Huurdersvereniging Gendt zet zich in voor meer sociale huurwoningen voor de jeugd in hun krimpende dorp. Een sterk voorbeeld van wat huurdersorganisaties in het land voor elkaar krijgen voor mensen die (betaalbare) woonruimte nodig hebben.

Woongroepen voor ouderen

Het blijkt dat ouderen die samen wonen sociaal actiever blijven, gezonder én zelfredzamer zijn. Gabriëlle Verbeek, voorzitter van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen, vertelt over de kansen en knelpunten van woongemeenschappen voor ouderen.

Ledenpanel overlast

Overlast was het onderwerp van een digitale peiling onder ruim 400 panelleden. Bijna 30 procent ervaart burenlawaai.

Vaste rubrieken

In 'Om te beginnen' nieuwtjes op het gebied van huren en wonen, waaronder de mogelijkheden voor huurbevriezing of -verlaging op basis van het Sociaal Huurakkoord. 'Ongewoon wonen' doen sinds een paar maanden de bewoners van de totaal gerenoveerde watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle. En ingezonden brieven van lezers komen aan bod in ‘Beste Woonbond’.

Informatie en tips

Praktische tips vind je tot slot in de rubrieken ‘Groene vingers’ met tuin- en balkontips en ‘Huisraad’ over handige huishoudhulpjes. Natuurlijk ontbreken ook de columns van Carrie en Woonbonddirecteur Paulus Janssen, ‘Schuurpapier’, ‘Mijn huisbaas en ik’, en de kruiswoordpuzzel niet.

Speciaal voor leden en abonnees

Om Huurwijzer te kunnen downloaden moet u lid zijn van de Woonbond of moet u een betaald abonnement hebben op dit tijdschrift.

Gratis voor leden

Als lid van de Woonbond krijgt u Huurwijzer 4 keer per jaar in de bus en kunt u archiefnummers van Huurwijzer ook downloaden. Nog geen lid?

Achterban abonnement

Is uw huurdersorganisatie lid van de Woonbond? Dan kunt u voordelig een achterban-abonnement afsluiten. Uw leden krijgen Huurwijzer dan 4 keer per jaar thuisbezorgd.

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen