Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenEen renovatie van een woningcomplex mag alleen plaatsvinden als 70% van de huurders daarmee instemt. Hoe gaat dat in zijn werk?
De wet (artikel 7:220 lid 2 Burgerlijk Wetboek) stelt regels voor de renovatie van woningcomplexen. Onder een complex wordt daarbij verstaan een ‘bouwkundige eenheid’ van minimaal tien woningen. Volgens de wet wordt een huurder geacht een ‘redelijk’ renovatievoorstel te accepteren. Bij een complex is een voorstel volgens de wet redelijk als minstens 70% van de huurders ermee instemt. De resterende maximaal 30% van de huurders die niet akkoord gaan, kunnen de renovatie dan niet weigeren. Tenzij ze zelf naar de rechter stappen om de renovatie aan te vechten.
In een renovatievoorstel moet staan wat er gaat gebeuren en wat er met de huur gebeurt na de renovatie. Het renovatievoorstel moet:
Uit de rechtspraak blijkt dat het renovatievoorstel redelijk en duidelijk moet zijn en in ieder geval aan de volgende criteria moet voldoen Bron: 'Kroniek renovatie' 2008:
De verhuurder zal met een ‘draagvlakmeting’ moeten aantonen dat minimaal 70% van de huurders akkoord gaat met het renovatievoorstel (een goede verhuurder streeft natuurlijk naar 100%). In de wet is niet uitgewerkt hoe de verhuurder dat doet. Maar de verhuurder doet er goed aan iedere huurder een schriftelijk voorstel te doen en daarbij te vragen om akkoord. Daarmee staat hij ook voor de rechter veel sterker, mocht een huurder of de bewonerscommissie de draagvlakmeting aanvechten. Kiest een verhuurder inderdaad voor individuele akkoordverklaringen, dan ligt het voor de hand daar een termijn aan te koppelen. Dus niet vele maanden er voor uittrekken totdat de 70% zijn gehaald. Maar opnemen dat de huurders binnen bijvoorbeeld twee maanden wel of niet akkoord gaan met het renovatievoorstel.
Soms houdt een verhuurder van te voren al een draagvlakmeting voor het algemene plan. Maar dat staat los van de individuele draagvlakmeting op basis van een renovatievoorstel.
Om gedoe rond de juistheid van de draagvlakmeting te voorkomen, kan de verhuurder deze ook laten afnemen door de centrale huurdersorganisatie of de bewonerscommissie in het complex. Een andere mogelijkheid is om hiervoor een onafhankelijke partij in te schakelen, zoals de Woonbond.
Als een huurder of bewonerscommissie de uitkomsten van een draagvlakmeting betwist, wil de verhuurder zich nog wel eens verschuilen achter de regels rond privacy. Hij kan dan, vindt hij zelf, vanwege de regelgeving rond privacy geen inzicht geven in de individuele akkoordverklaringen. Neem daar nooit genoegen mee. Er bestaan manieren om akkoordverklaringen te anonimiseren. Dan is het privacy-probleem opgelost.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel