Rechten bij huuropzegging wegens sloop of renovatie
Als je verhuurder je woning wil slopen, zegt hij eenzijdig de huur op. Dat kan ook gebeuren bij een ingrijpende renovatie. Wat zijn je rechten?
Je verhuurder wil de huurovereenkomst opzeggen en je woning slopen. Waar heb je recht op? Wat kun je er tegen doen?
Als je verhuurder je woning wil slopen, zegt hij eenzijdig de huur op. Dat kan ook gebeuren bij een ingrijpende renovatie. Wat zijn je rechten?
Mijn woning wordt gesloopt. Heb ik recht op een verhuiskostenvergoeding? Zo ja, hoe hoog is de vergoeding?
Een woningcorporatie moet een reglement opstellen voor sloop- en renovatieprojecten. Hierin staan de basisrechten van de huurders. Dit zou bij ieder project verder moeten worden uitgewerkt in een Sociaal plan. Waar gaat het dan over?
Het kan emotioneel, maar ook financieel ingrijpend zijn als je wordt gedwongen je woning te verlaten. Wat kun je van een goede verhuurder verwachten?
Mijn ouders moeten binnenkort verhuizen, omdat hun woning wordt gesloopt. Hun inkomen is net te hoog voor huurtoeslag. Hebben zij recht op huurgewenning?
Mijn inkomen is eigenlijk te hoog voor een sociale huurwoning. Nu moet ik vanwege sloop mijn huis verlaten. Heb ik nog recht op een nieuwe sociale huurwoning?
Kan de corporatie niet, voordat ze gaat slopen, eerst een nieuw complex in de buurt bouwen? Daar kunnen wij dan allemaal naartoe verhuizen.
In de praktijk komt het vaak genoeg voor dat de verhuurder niet zorgvuldig omgaat met de belangen, rechten en emoties van de zittende huurders. Wat kun je doen?
De verhuurder heeft een klankbordgroep opgericht waarin bewoners meepraten over het onderhoud, de renovatie of sloop van je wooncomplex. Je bent gevraagd daaraan mee te doen. Je voelt je vereerd, maar is het wel verstandig dat te doen?
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel