Meteen naar de content

70 procent-regeling

Goed en veilig wonen Een renovatie van een woningcomplex van 10 of meer woningen mag alleen plaatsvinden als 70% van de huurders daarmee instemt. Hoe gaat dat in zijn werk?

Verhuurders moeten huurders altijd om toestemming vragen als zij een woning of wooncomplex willen renoveren. Huurders moeten een redelijk voorstel voor de renovatie van hun woning of hun complex te accepteren. Vinden ze het voorstel niet redelijk, dan mogen ze niet instemmen met de renovatie.

Wooncomplex: 10 of meer woningen

In de wet (Artikel 220 Burgerlijk Wetboek Boek 7) staan regels voor de renovatie van wooncomplexen. Een wooncomplex is een ‘bouwkundige eenheid’ van minimaal 10 woningen. Dat kan een flat of appartementencomplex zijn, maar ook een rijtje huizen of een groep huizen van het zelfde bouwtype in een straat of buurt.

Wat is een redelijk voorstel?

Volgens de wet is een renovatievoorstel voor een wooncomplex redelijk als minstens 70% van de huurders ermee instemt. Huurders die niet akkoord gaan (maximaal 30%) kunnen de renovatie dan niet weigeren. Tenzij ze zelf naar de rechter stappen om de renovatie aan te vechten. 

In een renovatievoorstel staan verschillende onderdelen, zoals de inhoud van de renovatie (wat gaat er gerenoveerd worden), het renovatieproces en de eventuele huurverhoging. Hieronder staat een overzicht. Klik op elk onderdeel om te lezen wat er in het voorstel moet staan.

Renovatievoorstel

In een renovatievoorstel moet staan wat er gaat gebeuren en wat er met de huur gebeurt na de renovatie

Draagvlak voor renovatie meten

De verhuurder moet aantonen dat minstens 70% van de huurders akkoord gaat met het renovatievoorstel. Dit heet een draagvlakmeting. In de wet is verder niet uitgewerkt hoe de verhuurder een draagvlakmeting moet doen. Meestal vraagt de verhuurder alle huurders individueel op akkoord. Maar de verhuurder dan ook aan de huurders vragen om het draagvlak voor de plannen te meten.

Individuele akkoordverklaring

Verhuurders doen er goed aan iedere huurder een schriftelijk renovatievoorstel te doen en daarbij te vragen om akkoord. Daarmee staat de verhuurder ook voor de rechter veel sterker, als een huurder of de bewonerscommissie de draagvlakmeting aanvecht.

Kiest een verhuurder inderdaad voor individuele akkoordverklaringen, dan ligt het voor de hand daar een termijn aan te koppelen. Dus niet: vele maanden wachten tot de 70% is gehaald. Maar wel: opnemen dat huurders binnen bijvoorbeeld twee maanden wel of niet akkoord gaan.

Soms houdt een verhuurder van te voren al een draagvlakmeting voor het algemene plan. Maar dat staat los van de individuele draagvlakmeting op basis van een renovatievoorstel.

Draagvlakmeting door huurders

Om gedoe rond de juistheid van de draagvlakmeting te voorkomen, kan de verhuurder de draagvlakmeting ook laten doen door de centrale huurdersorganisatie of de bewonerscommissie in het complex. Een andere mogelijkheid is om een onafhankelijke partij in te schakelen, zoals de Woonbond.

Draagvlakmeting en privacy

Als een huurder of bewonerscommissie het niet eens is met de uitkomst van een draagvlakmeting , wil de verhuurder zich nog wel eens verschuilen achter privacyregels. De verhuurder zegt dan dat het vanwege privacyregels niet mogelijk is om individuele akkoordverklaringen in te zien. Neem daar nooit genoegen mee. Er zijn manieren om akkoordverklaringen te anonimiseren. Daarmee is het privacy-probleem opgelost.