Meteen naar de content

Hoe regel ik zonnepanelen?

Je kunt als huurder op eigen kosten zonnepanelen plaatsen. Maar om zonnepanelen te krijgen, moet je eerst schriftelijke toestemming  vragen aan de verhuurder. Het is aan te raden om te checken of de buren ook zonnepanelen willen en  dan samen een verzoek richting verhuurder te doen. Samen sta je altijd sterker dan alleen! Ook persaandacht (lokale krant of radio) of steun van de lokale politiek voor het initiatief vergroot de kans dat de verhuurder akkoord gaat. Het is ook aan te raden om uit te zoeken of er in de buurt al bestaande initiatieven zijn en/of ondersteuning te vragen van bijvoorbeeld de Woonbond. 

Ga daarnaast na of er duurzaamheidsleningen in de gemeente voor huurders zijn. Vaak is dit het geval. Meestal zal de verhuurder wel akkoord gaan. Als je dan als huurder zelf eigenaar wordt van zonnepanelen is het belangrijk om met de verhuurder af te spreken dat je de zonnepanelen bij verhuizing niet meeneemt, maar een vergoeding krijgt voor de restwaarde. Een andere optie is dat de volgende huurder de zonnepanelen overneemt. De Woonbond, Aedes en Vastgoed Belang hebben een voorbeeldcontract opgesteld waarin wordt vastgelegd dat voorzieningen die door een voorgaande huurder zijn aangebracht (zogeheten Zelf Aangebrachte Voorzieningen) niet behoren tot de standaarduitrusting van de woning. Zo wordt de maximale huur volgens het puntensysteem ook niet hoger door de zonnepanelen. 

Hoe het werkt als de verhuurder zonnepanelen plaatst


Als de verhuurder voorstelt om zonnepanelen aan te schaffen zal daar meestal wel een huurverhoging tegenover staan. Het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) bepaalt de maximale huurprijs van huurwoningen. Als de zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel, levert dit extra punten op en daarmee het recht op huurverhoging. De verhuurder mag de huurprijs echter alleen verhogen wanneer hierover vooraf een overeenkomst is getroffen met de huurder. De huurder profiteert van de zonnepanelen via de besparing op energiekosten. Het is verstandig afspraken te maken over het onderhoud van het systeem. Wanneer de huidige huurder vertrekt mag de verhuurder een nieuw huurtarief bepalen (met inachtneming van het maximale huurtarief).

Ondanks huurverhoging financieel voordeel
 

De hoogte van het financiële voordeel hangt af van de elektriciteitsprijs en het belastingrecht. Maar vooral ook de huurverhogingen bepalen uiteraard het financiële voordeel op lange termijn. Stel dat de verhuurder de aanschaf en het onderhoud van een systeem van zes zonnepanelen voor zijn rekening neemt. Dan zal hij waarschijnlijk de huurder voor het gebruik van het systeem kosten in rekening brengen. Bijvoorbeeld een maandbedrag dat onderhevig is aan een jaarlijkse huurverhoging van 4%. Het maandbedrag is in jaar één 12,50 euro. De totale extra kosten over een periode van 25 jaar zijn dan ruim 6.000 euro. Maar de huurder zal per maand profiteren van een besparing aan elektriciteitskosten van 25 euro. De totale besparing over 25 jaar loopt dan op tot 9.500 euro. Dit is dus financieel voordelig voor de huurder: die houdt daar over 25 jaar ruim 3.000 euro aan over.