Meteen naar de content

Maatregelen na wateroverlast

Goed en veilig wonen Wateroverlast kan veel schade en gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Wat moet je doen na wateroverlast in en om je huis en wie is waarvoor verantwoordelijk?
Schade na wateroverlast

Foto’s van de situatie

Voordat je aan de slag gaat met opruimen, schoonmaken en repareren, is het verstandig om foto’s te maken van de situatie in en om je huis. Maak ook foto’s van de schade die je aantreft tijdens of na het schoonmaken en opruimen. Breng je verhuurder en je verzekeraar op de hoogte en stuur de foto’s mee.

Droog, schoon en veilig

Na wateroverlast wil je dat je huis (en tuin) zo snel mogelijk weer droog, schoon en veilig is. Voordat je huis weer bewoonbaar is, moet je aan aantal maatregelen nemen.

  • Verwijder water en slib
    In water en slib kunnen ongezonde bacteriën en schadelijke stoffen zitten. Daarom is het belangrijk dat je dit snel weghaalt. Spoel ook alle waterleidingen 1 minuut door. Vergeet daarbij de douche en de wc niet.
  • Droog alle ruimtes goed
    Laat alle ruimtes goed drogen: ventileer extra en plaats eventueel speciale droogapparatuur om verdere schade te voorkomen, zoals schimmel en roest.
  • Laat elektra en gas eerst controleren
    Sluit gas en stroom niet zomaar weer aan. Een specialist moet controleren of stroom en gas weer aangesloten kunnen worden en of de stopcontacten en gasinstallaties (fornuis, cv-ketel, geiser e.d.) weer veilig te gebruiken zijn. Regel dit via je verhuurder.

Herstel en vergoeding van schade

De huurder moet zelf de schade aan de eigen spullen, meubels, gordijnen, vloerbedekking, herstellen. Dit zijn de ‘roerende zaken’ of ‘inboedel’. Voor schade aan je eigen spullen kun je een inboedelverzekering afsluiten. Of de verzekeraar deze schade vergoedt, hangt af van de verzekering. Controleer je verzekering hierop.

De verhuurder is verantwoordelijk voor het herstellen van de schade aan de woning zelf (onroerende zaken). Voor de kosten heeft de verhuurder een opstalverzekering.

Heb je als huurder ook zelf aanpassingen aan je huis gedaan, zoals een nieuwe keuken. Dit zijn Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV). Voor vergoeding van schade aan Zelf Aangebrachte Voorzieningen moet je jezelf extra verzekeren. Dit heet ‘huurdersbelang’. Huurdersbelang is een stukje opstalverzekering in je inboedelverzekering.

Is de schade aan je eigen spullen ontstaan door achterstallig onderhoud aan je huurwoning, bijvoorbeeld als regen door het dak of de muren lekt, dan moet de verhuurder de schade vergoeden. Je moet als huurder aantonen dat de schade door gebrek aan onderhoud is ontstaan. Dit kan lastig zijn.

Tegemoetkoming bij rampen

Als de schade is ontstaan door een ramp of situatie die niemand had kunnen verwachten, dan geldt soms de wet ‘Tegemoetkoming schade bij rampen’.

Wateroverlast zo veel mogelijk voorkomen

Heb je wateroverlast in of om je huis gehad? Bekijk welke voorzorgsmaatregelen en welke noodmaatregelen je kunt nemen om nieuwe wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen.