Meteen naar de content

Moet ik instemmen met woningverduurzaming?

Goed en veilig wonen Als huurder ben je niet verplicht in te stemmen met het voorstel voor verduurzaming van je huurwoning en de eventuele huurverhoging. De verhuurder moet een redelijk voorstel doen. Vind je het voorstel niet redelijk, dan hoef je niet in te stemmen.
Vrouw tekent papieren
Huurder stemt in met verduurzamingsvoorstel van de verhuurder.

Instemmingsrecht

Als huurder moet je voor renovatie altijd toestemming geven. Dit heet het instemmingsrecht. Bestaat het wooncomplex dat verduurzaamd wordt uit minder dan 10 woningen, dan moet de verhuurder elke huurder individueel om instemming vragen om de verduurzaming door te laten gaan. Bestaat het wooncomplex uit 10 of meer woningen, dan geldt de 70%-regel en moet minimaal 7 op de 10 bewoners instemmen met het voorstel.

Redelijk voorstel

De verhuurder moet de huurder(s) eerst een redelijk voorstel voor de renovatie van de woning sturen. Daarin staat wat wordt verbeterd, wanneer, hoe lang de werkzaamheden duren, hoeveel overlast je daarvan hebt, en zo voort. Ook staat erin welke afspraken de verhuurder met jou maakt over als de planning verandert, als er schade aan jouw spullen ontstaat, de nazorg na oplevering. Daarbij stuurt de verhuurder een voorstel met een redelijke huurverhoging, als de verduurzaming gepaard gaat met een huurverhoging.

Wel of niet instemmen

Als jij als huurder het voorstel en/of de huurverhoging niet redelijk vindt (of je kunt de voorgestelde huurverhoging niet betalen) dan kun je besluiten niet in te stemmen met het voorstel. Ook als de verhuurder geen huurverhoging vraagt voor de verbetering, ben je niet verplicht in te stemmen met het voorstel. Als je niet instemt, gaat de verduurzaming in principe niet door.

Complex met 10 of meer woningen

Bij wooncomplexen van 10 of meer woningen moet minstens 70% van de huurders akkoord zijn met het voorstel van de verhuurder. Als 7 op de 10 huishoudens instemt met het voorstel, gaat het voorstel voor alle huurders in het complex door. Ook voor de huurders die niet akkoord zijn. Als minder dan 70% van de huurders akkoord gaat met het voorstel, dan komt de verhuurder meestal met een nieuw voorstel.

Naar de rechter voor toets op redelijkheid

Als je niet instemt met het voorstel van de verhuurder, en de verhuurder wil de verduurzaming wel door laten gaan, dan moet hij naar de rechter. De rechter bepaalt dan of het voorstel wel redelijk is (voor alle bewoners). De rechter houdt er hierbij ook rekening mee of een huurder de eventuele huurverhoging wel kan opbrengen.

Als meer dan 70% van de bewoners in een complex van 10 of meer woningen hebben ingestemd met het verduurzamingsvoorstel, dan gaat de rechter ervan uit dat het voorstel van de verhuurder redelijk is. Heb jij niet ingestemd met het verduurzamingsvoorstel maar 70% van jouw buren wel, dan kan jij ook naar de rechter gaan. Net als de verhuurder heb jij ook het recht om het voorstel op redelijkheid te laten toetsen door de rechter.