Noodmaatregelen tegen wateroverlast
Wateroverlast komt vaak vrij plotseling, vooral als er een hoosbui overtrekt. Water komt dan niet alleen via de deuren naar binnen, maar vooral via het riool. Als het riool het regen- en rioolwater niet meer kan afvoeren, kan het rioolwater via de wc, gootsteen en afvoerputjes omhoog komen. Dit geeft niet alleen veel schade, het is ook erg onhygiënisch. Er kunnen zoveel bacteriën en schimmels je huis binnen komen, dat je niet meer in je huis kunt blijven wonen.
Noodmaatregelen in huis
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ernstige schade aan je huis en je spullen te voorkomen en jezelf en anderen niet in gevaar te brengen.
- Sluit rioolafvoeren
Sluit de afvoeren van toilet, gootstenen en afvoerputjes op de begane grond af door er een (hand)doek in te stoppen en deze te verzwaren, bijvoorbeeld met een zandzak. Er zijn ook speciale ballonnen (oppompbare buisafsluiter) die je met een fietspomp kunt oppompen om de wc-afvoer mee af te sluiten. - Maak nooddrempels
Om te voorkomen dat water via deuren en lage ramen naar binnen stroomt, kun je nooddrempels maken. Maak een tijdelijke nooddrempel van zandzakken en/of een schot (waterkering) om het water tegen te houden. Voor ongeveer €1 per stuk kun je lege zandzakken kopen die je in geval van nood kunt vullen met zand. - Sluit stroom en gas af
Om te voorkomen dat er stroomstoringen of brand ontstaat, sluit je de stroom af in de meterkast. Heb je ook een gasaansluiting, sluit dan ook de hoofdgaskraan. - Spullen verplaatsen
Breng waardevolle spullen en elektrische apparaten in veiligheid door ze verplaatsen naar een plek waar het water niet bij kan. Bijvoorbeeld bovenop een kast of op een hogere verdieping.
Zorg voor jezelf en voor anderen
Hou bij wateroverlast ook je omgeving in de gaten. Controleer of je huisgenoten, buren of anderen in je directe omgeving hulp nodig hebben. Denk ook aan huisdieren.
Thuis blijven of vertrekken
Houd de regionale radiozender en de website van jouw veiligheidsregio in de gaten om te horen of je moet vertrekken of beter thuis kunt blijven. Zorg ook dat je NL-Alerts op je mobiele telefoon kunt ontvangen. Moet je evacueren? Doe dit dan op tijd. Als je thuis blijft, ga dan naar de hoogste plek in huis waarvandaan je nog weg kunt komen, bijvoorbeeld via een dakraam en ladder.
Neem alle bovenstaande maatregelen onafhankelijk van of je thuisblijft of vertrekt. Als je vertrekt, zorg dan dat je goed voorbereid bent.
Maatregelen na wateroverlast
Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen wateroverlast in huis, bekijk dan welke maatregelen je moet nemen voordat je huis weer bewoonbaar is, en wie verantwoordelijk is voor herstel en schade.