Meteen naar de content

Inspiratie: Onderzoek waar je recht op hebt

Goed en veilig wonen Fred (78) en Hannie (66) uit Den Haag moeten tegenwoordig alle zeilen bijzetten om niet in de schulden te komen. Voor mensen die in dezelfde situatie zitten heeft het Haagse koppel de tip: “Onderzoek waar je recht op hebt.”
Fred en Hannie in hun woonkamer in Den Haag
Fred en Hannie in hun woonkamer in Den Haag

Al ruim dertig jaar wonen Fred en Hannie in een benedenwoning op de Valkenboskade in Den Haag, samen met hun twee katten Basje en Aagje. Met een gezamenlijk inkomen onder modaal, drukken de hoge energiekosten zwaar op hun portemonnee. “We hebben een slecht geïsoleerd huurhuis en een huisbaas die niet helpt bij isolatie en onderhoud. Daardoor hebben we altijd al hoge energiekosten gehad.”

Flinke investeringen

De woning van Fred en Hannie valt onder sociale huur en wordt beheerd door een vastgoedbelegger uit Den Haag. Ondanks dat ze de woning huren, hebben ze er door de jaren heen zelf flink in geïnvesteerd. “We hebben onder meer het enkelglas vervangen voor dubbelglas. Dit hebben we voor de helft zelf gefinancierd,” zegt Fred. “Daarnaast huren we onze eigen cv-ketel en ook het onderhoud van de woning komt voor onze rekening. Voor een woning uit 1912 is dat een flinke klus én kostenpost.”

Zo lek als een mandje

Van de eigenaren kan het echtpaar niet op aan. “Het huis is zo lek als een mandje en heeft energielabel F, dit brengt hoge energierekeningen met zich mee. Zeker nu. Ik ben bereid extra te investeren om het huis energiezuiniger te maken, maar we hebben het niet breed. Ergens moet de verhuurder ons tegemoetkomen en dat gebeurt niet. Ze kijken niet naar ons om.”

Van €260 naar €826 voor energie

Het maandelijkse termijnbedrag van het Haagse echtpaar was voor de energieprijsstijgingen 260 euro. Nu hun vaste contract is afgelopen en de energieprijzen door het dak gaan, betalen ze 826 euro per maand. Fred: “We hebben momenteel een variabel energiecontract, waarbij de prijzen meebewegen met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt.”

Geen geld meer voor iets leuks

Fred en Hannie betalen nu meer aan energie dan aan huur. Hierdoor hebben ze geen geld meer voor een dagje uit of een hapje eten buiten de deur. “Zelfs het bezoek aan onze (klein)kinderen hebben we moeten beperken om te bezuinigen op reiskosten. Ons inkomen blijft hetzelfde, terwijl de prijzen stijgen. We doen nu vooral ons best niet in de schulden te komen.”

Zuinig leven

Om de energiekosten te drukken doen Fred en Hannie er alles aan zo zuinig mogelijk te leven. “Voor het bereiden van onze maaltijden maken we zoveel mogelijk gebruik van de magnetron en airfryer om te besparen op gas. Onze kleding drogen we door het buiten op te hangen. En toen onze wasmachine stuk ging, hebben we deze vervangen voor een variant met energielabel A++.”

Slimme thermostaat helpt

“We proberen onze verwarming altijd een graadje lager te zetten. Ook hebben we de temperatuur van de cv-ketel naar beneden gesteld. Hierdoor duurt het langer voordat het huis warm is, maar het scheelt aan stookkosten.” Hannie en Fred beschikken over de slimme thermostaat Toon van Eneco. “Hierop kunnen we precies zien wat we per uur verbruiken. Dat werkt goed voor ons, zo passen we ons gedrag direct aan wanneer we zien dat we bovengemiddeld hebben verbruikt.”

Onderzoek waar je recht op hebt

Wat Fred en Hanny op het hartdrukken is om te onderzoeken waar je recht op hebt. Zo komt de gemeente huurders tegemoet in de hoge energiekosten. “We wonen regelmatig bijeenkomsten en voorlichtingen van de gemeente bij,” vertelt Fred. “Hierdoor kwamen we erachter dat we via de gemeente gratis een bedrijf konden inschakelen om het huis energiezuiniger te maken. Ze brachten onder meer tochtstrips en radiatorfolie aan.”

Recht op energietoeslag

“Ook weten we nu dat wij dit jaar recht hebben op 1400 euro energietoeslag,” vult Hannie aan. “Van de gemeente Den Haag ontvingen 900 euro en het kabinet heeft dit bedrag verhoogd met 500 euro. Mensen die in de bijstand zitten krijgen dit automatisch, maar veel mensen weten niet dat ook lage inkomens hier recht op hebben.” Daarnaast zitten er verschillen tussen hoe gemeentes omgaan met de energietoeslag. Sommige gemeentes leggen de inkomensgrens voor de eenmalige toeslag hoger dan andere gemeentes. “Het loont dus om je hierin te verdiepen,” zegt Hannie. “Dit wil ik anderen graag meegeven.”

Na het maken van dit interview is er voor Fred en Hannie een en ander veranderd. De woning is verkocht en de nieuwe eigenaar is gelijk begonnen met aanpassingen en het oplossen van langlopende problemen. Fred en Hannie hebben nu betere mogelijkheden tot ventileren en luchten. Ook heeft de energieleverancier het maandtermijnbedrag flink naar beneden bijgesteld, naar 450 euro per maand.