Meteen naar de content

Wat kun je doen als de lift steeds uitvalt?

Goed en veilig wonen De lift in een Rotterdamse flat staat regelmatig stil. In januari zijn er 7 keer storingen, waarbij de lift soms wel een etmaal buiten dienst is. Zeer ingrijpend in een gebouw met 12 verdiepingen waar ook veel ouderen wonen.

De huurders hebben erg veel last van de storingen. Niet iedereen is in staat om trappen te lopen. Bewoners raken aan huis gekluisterd, missen belangrijke afspraken of moeten met hulp de trappen op geholpen worden. De reparaties helpen niet. Na iedere storing volgt al snel weer een nieuwe.

Gebrek moet verholpen

Als de lift kapot gaat, is de verhuurder verplicht dit gebrek te verhelpen. Of voor reparatie of vervanging wordt gekozen mag de verhuurder daarbij zelf weten. Huurders kunnen helaas niet afdwingen dat er nieuwe lift komt. Ook niet wanneer de monteur laat weten dat de lift versleten is en vervangen veel beter is dan oplappen. Maar via de Huurcommissie kan de verhuurder wel tot actie worden bewogen. Ook via de kantonrechter zijn er mogelijkheden.

Gebrekenprocedure Huurcommissie

Bij alle ernstige gebreken die de verhuurder ook na schriftelijk aansporen niet verhelpt kunnen huurders een gebrekenprocedure starten bij de Huurcommissie. Dus ook bij een lift die zo versleten is dat hij voortdurend uitvalt. De Huurcommissie geeft dan een oordeel over de ernst van het gebrek en kan vervolgens uitspreken dat de huur wordt verlaagd. Uitspraken van de Huurcommissie zijn altijd bindend.

Tijdelijk lagere huur

In het zogenaamde ‘gebrekenboek‘ van de Huurcommissie staan alle ernstige gebreken waarbij tijdelijke huurverlaging mogelijk is. ‘Het veelvuldig voorkomen van ernstige storingen aan de liftinstallaties als gevolg van ouderdom en/of technische gebreken’ valt daarbij in categorie C.

Voor klachten in die categorie kan de huurprijs worden verlaagd tot 40% van de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel.

Vrije sector: huurcommissie of kantonrechter

 

Als sociale huurder kun je naar de Huurcommissie. Heeft je woning een geliberaliseerde huurprijs (vrije sector)? Dan kun je alleen naar de Huurcommissie als in je huurcontract staat dat je bij meningsverschillen de Huurcommissie kunt inschakelen. Staat daar niets over in je huurcontract? Dan moet je naar de kantonrechter om herstel van de lift af te dwingen.