Meteen naar de content

Huurverhoging laten terugdraaien

Huren en geld Heb je eerder een inkomensafhankelijke huurverhoging gehad en nu te maken met daling van je inkomen? Dan kun je de huurverhoging laten terugdraaien.

Als je inkomen boven een bepaalde grens ligt mag je verhuurder een ‘inkomensafhankelijke huurverhoging’ vragen. Daalt nu je inkomen tot onder deze grens? Dan kun je de verhuurder verzoeken om eerdere ‘inkomensafhankelijke huurverhogingen’ ongedaan te maken en daarmee dus de huur te verlagen. Dat kan tot maximaal drie jaar terug.

Hoe vraag je deze huurverlaging aan?

Met een brief aan je verhuurder. Vertel in die brief:

  • Wat de kale huur is die je nu betaalt, dus zonder de servicekosten.
  • Wat de lagere kale huur is die je wilt gaan betalen.
  • Hoeveel de huur volgens jou omlaag moet.
  • Wat de datum is waarop de huurverlaging moet ingaan. In de wet staat dat die datum over minstens 2 maanden moet zijn. Verder moet de huurverlaging ingaan op de 1e van de maand

Meer over aanvragen van deze huurverlaging lees je in een artikel op de website van de Huurcommissie. Je leest daar ook wat je moet doen als je verhuurder de huur niet wil verlagen.

Hulp bij huurverlaging

Wil je hulp bij het vragen van huurverlaging na een inkomensdaling en ben je lid van de Woonbond? Je kunt terecht bij de Huurderslijn voor verder advies.