Meteen naar de content

Besluit servicekosten

Huren en recht Verhuurders kunnen met huurders afspraken maken over de servicekosten voor bijvoorbeeld een huismeester. Dat staat in het Besluit servicekosten.

Het Besluit servicekosten geeft een beperkte beschrijving van de services die de verhuurder en huurder met elkaar kunnen afspreken. Het Beleidsboek Servicekosten van de Huurcommissie beschrijft uitgebreid welke afspraken kunnen worden gemaakt.

Huurovereenkomst

De belangrijkste regel is dat in de huurovereenkomst moet staan welke servicekosten je behoort te betalen. Ook is het goed te weten dat de verhuurder het servicepakket alleen met instemming van de huurder(s) mag aanpassen.

Besluit servicekosten

Het Besluit servicekosten bevat een korte opsomming van erkende servicekosten voor met name:

  • werk dat de huurder uitbesteedt aan de verhuurder, zoals bijvoorbeeld de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes;
  • een huismeester;
  • elektriciteit voor de verlichting van de gemeenschappelijke ruimtes;
  • sommige verzekeringen, zoals een glasverzekering;
  • de administratie die met de servicekosten gepaard gaat;
  • roerende zaken in de woning, zoals meubilair en keukenapparatuur.

Burgerlijk wetboek

Het Besluit servicekosten hoort bij de artikelen over de servicekosten in het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat onder meer de belangrijke regel dat de verhuurder voor 1 juli met een jaarafrekening moet komen van de gemaakte servicekosten van het afgelopen jaar. Met deze jaarafrekening kun je controleren of de door jou betaalde voorschotten overeenkomen met de werkelijk gemaakte kosten.

Beleidsboek Servicekosten

Ontstaat met de verhuurder een conflict over de servicekosten? Dan vind je in het Beleidsboek Servicekosten van de Huurcommissie wat wel en niet is toegestaan. De rol van de Huurcommissie is in bovengenoemd Burgerlijk Wetboek vastgelegd.

Sinds wanneer?

Het Besluit servicekosten geldt sinds 1 juli 2014.

Waar vind je meer?

Op wetten.overheid vind je de volledige tekst van het besluit en ook de artikelen in het Burgerlijk Wetboek. En op de website van de Huurcommissie vind je het Beleidsboek Servicekosten.