Meteen naar de content

Laat je niet oplichten

Woning zoeken Het komt helaas vaak voor dat oplichters een slaatje proberen te slaan uit de krapte op de woningmarkt. Door woningen aan te bieden die niet in hun bezit zijn, of zelfs helemaal niet bestaan. Met mooie foto’s op internet proberen ze woningzoekenden toch te verleiden. Omdat er schaarste is, zijn woningzoekenden soms te snel bereid een aanbetaling te doen.

Tips om oplichting te voorkomen

  • Ziet het aanbod er te goed uit om waar te zijn? Gaat het om een mooie woning op een toplocatie voor een zacht prijsje? Wees dan voorzichtig. Als het te goed lijkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook.
  • Wanneer je het aanbod niet vertrouwt, doe dan onderzoek voordat je iets betaalt. Via het kadaster kun je voor een klein bedrag bekijken wie de echte eigenaar is van een pand.
  • Via google image search kun je zien waar een foto op internet allemaal te vinden is. Staat de afbeelding van precies dezelfde kamer zo wel in Maastricht als in Groningen te huur? Of bij een andere verhuurder? Dan klopt er iets niet.
  • Ga langs bij de woning. Spreek een bezichtiging af voor je betaalt. Het is een normale gang van zaken om een woning van binnen te hebben gezien voordat je besluit de woonruimte te gaan huren. Daarnaast kun je in de buurt vragen of ze weten of de woning te huur staat.
  • Er toch ingelopen? Doe aangifte bij de politie.

Bemiddelingskosten en sleutelgeld

Er zijn nog andere manieren waarop mensen proberen een slaatje te slaan uit de krappe woningmarkt. Zo zijn er nog steeds huurmakelaars die bemiddelingskosten in rekening brengen bij woningzoekenden, terwijl ze feitelijk voor de verhuurder werken. Vaak noemen ze dit geen bemiddelingskosten, maar als het gaat om een bedrag dat door de woningzoekende wordt betaalt om de woning te huren, gaat het om bemiddelingskosten. Daarnaast vragen sommige verhuurders ‘sleutelgeld’ of ‘contractkosten’. Een bedrag dat je aan de verhuurder betaalt om de woning te krijgen. Ook dit mag niet.