Wet tijdelijke huurkorting
De Wet tijdelijke huurkorting regelt dat een verhuurder de huur kan verlagen of bevriezen. Elke huurder kan daar schriftelijk om vragen als het inkomen dusdanig is gekelderd dat de volle huur niet langer valt op te brengen.
Maximaal drie jaar
De tijdelijke huurkorting geldt voor minimaal één maand en maximaal drie jaar. Na deze periode kan de verhuurder de huur terugbrengen op het normale niveau. Je kunt de huurkorting zowel aanvragen bij een woningcorporatie als bij een commerciële verhuurder.
Niet verplicht
Het is belangrijk om te weten dat de verhuurder het verzoek van de huurder kan afwijzen. Deze wet maakt een huurverlaging of huurbevriezing mogelijk, maar verplicht de verhuurder daar niet toe.
Huurgewenning
Deze wet maakt het ook mogelijk dat je tijdelijk minder betaalt voor een woning waar je binnenkort gaat wonen. Bijvoorbeeld als je op later leeftijd verhuist naar een duurdere seniorenwoning van dezelfde verhuurder. Of als de huur van een starterswoning voor jou nog iets te hoog is, omdat je pas over enkele jaren meer gaat verdienen.
Maak je daarover afspraken met de verhuurder? Dan groeit de huur in maximaal drie jaar stapje voor stapje naar het bedrag dat de verhuurder eigenlijk al bij aanvang voor de woning had willen vragen.
Sinds wanneer?
Deze wet geldt sinds 1 april 2021.
Waar vind je meer?
Op officielebekendmakingen.nl vind je de volledige tekst van de Wet tijdelijke huurkorting.