Energiearmoede-aanpak
Mensen die in energiearmoede leven hebben zo’n hoge energierekening dat hun inkomen te laag is om de rekening te betalen. Meestal moet je extreme maatregelen nemen om betaalproblemen te voorkomen. Zoals de verwarming niet aan zetten, met dikke winterkleding aan in huis en niet meer douchen. Doordat de gasprijzen explosief gestegen zijn, zijn de problemen groter geworden.
Huizen isoleren
Verwarming van je huis is de grootste kostenpost op je energierekening. Gemiddeld bijna de helft (47%), maar in slecht geïsoleerde huizen is dat nog meer. Uit onderzoek van TNO blijkt dat energiearmoede het meeste voorkomt in de slechtst geïsoleerde woningen (met energielabel E, F of G). Het belangrijkste om energiearmoede te bestrijden is huizen goed isoleren. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder je de verwarming hoeft aan te zetten.
Directe hulp van de overheid
Er gaat tijd overheen voordat alle (huur)woningen goed geïsoleerd zijn. En nu zijn de energieprijzen hoog. De overheid neemt daarom nu verschillende maatregelen om mensen te helpen, zoals een energieprijsplafond en energietoeslag.
Wat kan een huurdersorganisatie doen?
Huurdersorganisaties kunnen huurders op verschillende manieren helpen:
- Help huurders bij energiebesparing en wijs ze de weg naar de verschillende regelingen. De informatie van de Woonbond, waaronder de Toolkit Energie besparen, kun je hier rechtenvrij voor gebruiken.
- Spoor de verhuurder aan om huurders goed te informeren over belangrijke energieontwikkelingen en beschikbare hulp, zoals de extra energietoeslag en de beschikbaarheid van energiecoaches.
- Motiveer de woningcorporatie en/of de gemeente om huurders te voorzien van een energiedisplay. Een energiedisplay helpt ca. 5% energie per jaar te besparen. De Woonbond is hiervoor het project ‘Slimmer met je energie’ gestart.
- Maak prestatieafspraken over de aanpak van energiearmoede met de woningcorporatie en de gemeente. Onderdeel hiervan kan zijn om onderzoek te doen naar energiearmoede in je eigen gemeente. De aanpak van energiearmoede is onderdeel van de prestatieafspraken Verduurzaming sociale woningvoorraad.
Informatieblad
Je vindt alle bovenstaande informatie op een rij in het infoblad Aanpak energiearmoede.