Meteen naar de content

Collectief belang huurders

Huurpeil Het gerechtshof Amsterdam erkent de bewonersvereniging van appartementencomplex Hilwis als belangenorganisatie met het recht om namens alle huurders te procederen. De bewonersvereniging startte een zaak tegen verhoogde loodconcentraties in de waterleidingen van het complex.

De bewonersvereniging startte een zaak tegen verhoogde loodconcentraties in de waterleidingen van het complex. Meestal voldoen bewonersverenigingen niet aan de voorwaarden om een collectieve actie te starten. Omdat ze meestal geen toezichthoudend orgaan hebben, of de verplichting om een jaarrekening op te stellen. Maar in de wet is ook een uitzondering opgenomen.  Die maakt het onder bepaalde voorwaarden ook voor een bewonersvereniging mogelijk om een collectieve actie te starten.

Bewonersvereniging legitieme belangenorganisatie

De uitspraak in de zaak van bewonersvereniging Hilwis in Amsterdam is de eerste, gepubliceerde uitspraak waarin is vastgesteld dat een bewonersvereniging voldoet aan de voorwaarden voor deze uitzondering. 

In het tijdschrift Huurpeil beschrijft Woonbond-jurist Maarten van der Veen op welke manier deze uitspraak een precedent schept voor alle (georganiseerde) huurders in Nederland.

Gerechtshof erkent collectieve belangen bewonersvereniging

Tijdschriftartikel Download