Meteen naar de content

Huurwijzer 4 van 2023

Huurwijzer In Huurwijzer 4 spreken we huurders die dankzij de Nieuwe Buren weer ouderwetse gezelligheid ervaren in hun Utrechtse flat. En huurders die vertellen waarom hun commerciële verhuurder Heimstaden gewoon een ordinaire huisjesmelker is.
Cover Huurwijzer 2023-4
Cover Huurwijzer 2023-4

VN-Rapporteur in Nederland

Balakrishnan Rajagopal, de Speciale VN-Rapporteur voor het recht op huisvesting, was van 11 tot en met 21 december 2023 op officieel werkbezoek in Nederland. In het flitsinterview vertelt hij: ‘Ik ben hier om te beoordelen hoe de overheid de wooncrisis beter aan kan pakken op basis van de mensenrechten.’

Beleggers verkopen huurwoningen

Steeds meer huurwoningen komen in handen van eigenaren die de woningen willen ‘uitponden’, met winst doorverkopen. Ook de grote belegger Heimstaden vaart nu deze koers. ‘Slechter dan Heimstaden kan het nooit worden’, vertelt een huurder in het achtergrondverhaal.

Ventileren en energiebesparing

Mickey woont in een appartementencomplex in Zeist. Door hulp te vragen van mensen in haar omgeving lukt het om de energiekosten laag te houden.

Ledenpanel over de wooncrisis

De wooncrisis verstoort de levens van veel mensen, blijkt uit de nieuwste ledenpeiling van de Woonbond. Een op de vier panelleden kan geen geschikte woning vinden. Een op de zes worstelt met de hoge huur. ‘Het is een schande.’

En verder…

  • Mijn huisbaas en ik: Verhuurder dwarsboomt bewonerscommissie
  • In beeld: Ventileren kan je leren
  • Reportage: Huurdersfestival brengt inspiratie
  • Drie vragen en antwoorden: Wet goed verhuurderschap
  • Schuurpapier: Op straat na jongerencontract