Meteen naar de content

Strijd om Weigeliaplein

Huurpeil Op het Haagse Weigeliaplein strijden bewoners voor renovatie van cultuurhistorisch erfgoed en voor een respectvolle behandeling en hun recht op zeggenschap.

Blijft de gemeente Den Haag meegaan in de sloop-nieuwbouwplannen van woningcorporatie Haag Wonen? Dat is nu afhankelijk van een second opinion en de gemeenteraad.

Cultuurhistorisch erfgoed

Eigenaar Haag Wonen wil 395 sociale huurwoningen in ‘Complex70’ vaak ook ‘het Weigeliaplein’ genoemd in Den Haag, slopen en vervangen door nieuwbouw. Het complex heeft geen monumentenstatus. Toch wordt het door kenners beschouwd als cultuurhistorisch erfgoed en een indrukwekkend voorbeeld van de (Haagse) sociale woningbouw uit het interbellum. Die waarde is ook in het huidige bestemmingsplan aangegeven.

Zeggenschap in twee smaken

Aan de lastige keuze voor sloop-nieuwbouw of renovatie, kleeft voor woningcorporaties altijd nog een tweede dilemma: wat doen we met de bewoners en hoe richten we de participatie in? Daarin zijn grofweg twee smaken: 1. Je geeft de zittende huurders zeggenschap in de keuze voor sloop-nieuwbouw of renovatie; 2. Je neemt intern een besluit over sloop-nieuwbouw of renovatie en betrekt zittende huurders bij het sociaal plan en wellicht bij de uitwerking van het ontwerp op detailniveau.

Conflict en andere ongelukken

Optie 2 is regelmatig een recept voor weerstand, vertraging, conflict in de gemeenschap en andere ongelukken, zo blijkt ook uit de gang van zaken bij Complex70. Agnes Verweij sprak betrokkenen over deze complexe situatie voor Huurpeil 1, 2024.

We willen respect voor dit erfgoed en voor ons

Tijdschriftartikel Download