Gaat deze rechtszaak over mij?

Ik las dat sommige huurders mogelijk te veel betaalde huur terug kunnen krijgen wanneer de Woonbond de collectieve zaak tegen de Belastingdienst en verhuurderskoepels wint. Ik heb ook hoge huurverhogingen gehad de afgelopen jaren. Hoor ik bij de huurders die misschien geld terug kunnen krijgen? 

Antwoord

De Woonbond is een rechtszaak gestart om de inkomensafhankelijke huurverhogingen terug te draaien. De Woonbond wil een collectieve regeling waarmee alle gedupeerde huurders hun geld terug kunnen krijgen. Op dit moment weten we niet hoe die regeling eruit gaat zien. Eerst moeten we de rechtszaak zien te winnen.

We voeren de rechtszaak namens alle huurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging kregen. Hoort u daarbij? Of uw verhuurder een woningcorporatie of een commerciële verhuurder is maakt niet uit. Of uw verhuurder is aangesloten bij een verhuurderskoepel maakt ook niet uit. Wat wél uitmaakt is of uw huurprijs door de overheid 'gereguleerd' is of juist niet. Verder is belangrijk of u meer heeft moeten betalen dan de basishuurverhoging.

Gereguleerde huurprijs

De inkomensafhankelijke huurverhoging geldt alleen voor huurders met een (door de overheid) gereguleerde huurprijs.  Als u een sociale huurwoning heeft is uw huurprijs altijd gereguleerd. Maar ook als u voor 1989 in uw woning bent komen wonen. In die tijd bestonden er namelijk nog geen geliberaliseerde huurprijzen. Weet u niet zeker of u gereguleerd of geliberaliseerd huurt? Doe onze online check 'Huur ik geliberaliseerd?'.

Meer dan de basishuurverhoging

De inkomensafhankelijke huurverhoging is hoger dan de basishuurverhoging. In onderstaande tabel kunt u opzoeken wat in de afgelopen jaren de basishuurverhoging was. Is uw huurprijs gereguleerd én (in één of meer jaren) met een hoger percentage gestegen? Dan gaat deze rechtszaak ook over u.

Jaar

Basishuurverhoging

2013

4 %

2014

4 %

2015

2,5 %

2016

2,1 %

Uitspraak

Inmiddels is er een uitspraak gedaan, en heeft de rechter de Woonbond in de collectieve vordering niet ontvankelijk verklaard, omdat getroffen huurders volgens de rechtbank zelf individueel naar de bestuursrechter hadden kunnen stappen. De Woonbond overweegt nog in hoger beroep te gaan.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum20 oktober 2016
inkomensafhankelijke huurverhoging
rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen