Heb ik na sloop nog recht op sociale huurwoning?

Mijn inkomen is eigenlijk te hoog voor een sociale huurwoning. Nu moet ik vanwege sloop mijn huis verlaten. Heb ik nog recht op een nieuwe sociale huurwoning?

Inkomensgrenzen en recht op sociale huur

Antwoord

Om te weten of je in aanmerking komt voor een nieuwe sociale huurwoning, moeten we inderdaad je inkomen weten. In 2021 moet een woningcorporatie minimaal 80% van haar vrijkomende sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot maximaal € 40.024. Maximaal 10% mag ze toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot € 44.655. De resterende 10% mag een corporatie vrij toewijzen, dus ook aan huishoudens met een hoger inkomen dan € 44.655.

Inkomensgrenzen vanaf 2022

Vanaf 1 januari 2022 komt er een verschil tussen alleenstaanden en meerpersoonshuishoudens. Meerpersoonshuishoudens komen dan met een inkomen tot € 44.196 (prijspeil 1 maart 2021) in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor alleenstaanden blijft de inkomensgrens € 40.024 (prijspeil 1 maart 2021). De vrije toewijzingsruimte verandert vanaf 2022. Een corporatie mag maximaal 15% van haar vrijkomende sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen hoger dan € 40.024. De twee genoemde inkomensgrenzen worden per 1 maart 2022 aangepast.

Vrije ruimte

Het antwoord op de gestelde vraag is dus: Ja. Is jouw inkomen hoger dan de bovengenoemde grenzen in 2021 en vanaf 2022, dan kun je nog steeds in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. De woningcorporatie kan daarvoor haar vrije toewijzingsruimte gebruiken.

Wel of geen urgentie

Of je corporatie dat inderdaad doet, is niet zeker. Je verhuurder moet je sowieso te allen tijde helpen bij het vinden van een vergelijkbare woning. Maar er staat in de wet geen verplichting om je te herhuisvesten in een sociale huurwoning. Het zal er van afhangen of je een stadsvernieuwingsurgentie krijgt. Daarmee krijg je bij het vinden van een nieuwe sociale huurwoning in jouw gemeente voorrang op andere woningzoekenden. Krijg je geen stadsvernieuwingsurgentie, dan zul je op zoek moeten naar een woning met een huurprijs boven de liberalisatiegrens (of in de vrije sector). Veel gemeenten spreken overigens af dat corporaties hun vrije toewijzingsruimte met name gebruiken voor huurders die vanwege sloop of renovatie hun huis moeten verlaten.

Sociaal plan

Een woningcorporatie legt alle afspraken rond de sloop vast in een Sociaal plan. Daarin staan normaal gesproken ook de rechten van de huurders met een hoger inkomen, zoals het krijgen van een stadsvernieuwingsurgentie. Informeer bij de bewonerscommissie of er voor jouw complex een eigen Sociaal plan is gemaakt en wat daar in staat. Misschien is het een goed idee zelf actief te worden in de bewonerscommissie, zodat deze ook opkomt voor de rechten van de huurders met een hoger inkomen. Lees meer over het Sociaal plan in het dossier over sloop

Particuliere verhuur

Ook als je je sociale huurwoning huurt van een particuliere verhuurder, kom je na sloop mogelijk in aanmerking voor een nieuwe sociale huurwoning. Een particuliere verhuurder hoeft voor de sloop echter geen Sociaal plan te maken. Informeer dan bij de gemeente of je eventueel in aanmerking komt voor een stadsvernieuwingsurgentie.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum1 januari 2021
sloop

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen