Heb ik recht op huurbevriezing?

​'In de brief over de huurverhoging per 1 juli stond dat mijn woning energielabel E heeft en dat de puntenwaardering daardoor is veranderd van 130 naar 125. Mijn huur was vóór de huurverhoging al hoger dan wat nu maximaal mag bij 125 punten. Toch zegt de verhuurder dat ik de huurverhoging gewoon moet betalen, omdat de huurbevriezing, waar ik volgens mij recht op heb, pas in 2014 ingaat. Klopt dat?'

Huurbevriezing

Antwoord

Nee. U heeft wel degelijk nu al recht op huurbevriezing. Dit betekent dat uw oude huur, die door het nieuwe puntentotaal nu hoger is dan de huur die wettelijk maximaal is toegestaan bij 125 punten, per 1 juli hetzelfde moet blijven.

U heeft daarom terecht vóór 1 juli bezwaar gemaakt tegen de aangezegde huurverhoging van 1,3%. Als de verhuurder het niet met uw bezwaarschrift eens is, moet hij dit op tijd, uiterlijk zes weken na de ingangsdatum van de huurverhoging, hebben ingediend bij de huurcommissie, anders gaat de huurverhoging niet door.

Het misverstand over 2014 heeft te maken met het onderscheid tussen huurbevriezing en huurverlaging. Pas vanaf 2014 is het mogelijk om ook huurverlaging af te dwingen als de huur die wordt betaald hoger is dan op grond van de nieuwe puntentelling – met het energielabel daarin - wettelijk is toegestaan. Zoals in uw geval dus. Tot die tijd is huurbevriezing voor u het ‘hoogst haalbare’.

Overigens kunnen huurders van wie het huurcontract op of na 1 juli 2011 is ingegaan wel direct voor huurverlaging in aanmerking komen als de huur, vanwege het energielabel in de puntentelling, hoger is of wordt dan de wettelijk maximaal toegestane huur. Aangezien uw huurcontract veel eerder is ingegaan, geldt voor u de beperking dat alleen huurbevriezing mogelijk is.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum22 september 2011
energielabel
puntenstelsel

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen