Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
Successen'In de brief over de huurverhoging per 1 juli stond dat mijn woning energielabel E heeft en dat de puntenwaardering daardoor is veranderd van 130 naar 125. Mijn huur was vóór de huurverhoging al hoger dan wat nu maximaal mag bij 125 punten. Toch zegt de verhuurder dat ik de huurverhoging gewoon moet betalen, omdat de huurbevriezing, waar ik volgens mij recht op heb, pas in 2014 ingaat. Klopt dat?'
Nee. U heeft wel degelijk nu al recht op huurbevriezing. Dit betekent dat uw oude huur, die door het nieuwe puntentotaal nu hoger is dan de huur die wettelijk maximaal is toegestaan bij 125 punten, per 1 juli hetzelfde moet blijven.
U heeft daarom terecht vóór 1 juli bezwaar gemaakt tegen de aangezegde huurverhoging van 1,3%. Als de verhuurder het niet met uw bezwaarschrift eens is, moet hij dit op tijd, uiterlijk zes weken na de ingangsdatum van de huurverhoging, hebben ingediend bij de huurcommissie, anders gaat de huurverhoging niet door.
Het misverstand over 2014 heeft te maken met het onderscheid tussen huurbevriezing en huurverlaging. Pas vanaf 2014 is het mogelijk om ook huurverlaging af te dwingen als de huur die wordt betaald hoger is dan op grond van de nieuwe puntentelling – met het energielabel daarin - wettelijk is toegestaan. Zoals in uw geval dus. Tot die tijd is huurbevriezing voor u het ‘hoogst haalbare’.
Overigens kunnen huurders van wie het huurcontract op of na 1 juli 2011 is ingegaan wel direct voor huurverlaging in aanmerking komen als de huur, vanwege het energielabel in de puntentelling, hoger is of wordt dan de wettelijk maximaal toegestane huur. Aangezien uw huurcontract veel eerder is ingegaan, geldt voor u de beperking dat alleen huurbevriezing mogelijk is.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met uw verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel