Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
Successen"Al enige tijd is bij ons sprake van burenoverlast, die begin dit jaar nogal uit de hand is gelopen. Daarbij is onder andere onze auto deels vernield en zijn wij zelf persoonlijk bedreigd. Onze woningcorporatie heeft ons nu een (nieuwbouw)woning aangeboden, die wij hebben geaccepteerd. Hebben wij gezien onze situatie recht op een verhuiskostenvergoeding?"
Nee. Als je, al dan niet met medewerking van jouw verhuurder, verhuist naar een andere woning vanwege overlast van buren of andere omwonenden, heb je wettelijk geen recht op een tegemoetkoming in de verhuis- en herinrichtingskosten. Natuurlijk mag jouw verhuurder je bij een verhuizing wegens overlast financieel compenseren voor de te maken kosten, maar verplicht is dat niet.
In geval van overlast is in principe geen sprake van een gedwongen verhuizing. Bij aanhoudende overlast is het belangrijk om dit te melden bij de verhuurder. Er zijn diverse mogelijkheden om overlast zonder een verhuizing aan te pakken, variërend van (buurt)bemiddeling tot juridische procedures tegen de verhuurder of tegen de overlastveroorzaker zelf.
Je kunt alleen aanspraak maken op een verhuiskostenvergoeding als je door sloop of een ingrijpende renovatie van jouw woning moet verhuizen. Deze vergoeding moet per 1 maart 2023 wettelijk minimaal €7.156 zijn.
Daarnaast kun je vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een financiële tegemoetkoming aanvragen als je om medische redenen verhuist, bijvoorbeeld naar een traploze woning.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel