Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenHeb ik als huurder toestemming van de verhuurder nodig voor woningruil en wat kan ik doen als deze toestemming uitblijft?
Ja, als u van woning wilt ruilen moet u toestemming vragen aan uw verhuurder. U kunt dat het beste schriftelijk doen. Als de verhuurders toestemmen is de ruil zo goed als rond. In sommige gemeenten heeft u ook een huisvestingsvergunning nodig. Informeer daarom altijd in de gemeente waar de woning staat of u een vergunning nodig heeft. En of u aan de eisen daarvoor voldoet.
Gaan de verhuurders akkoord met de ruil, dan komen er vervolgens bijna altijd nieuwe huurovereenkomsten tot stand. De verhuurder mag dan ook een nieuwe (hogere) huurprijs vragen. Stemt de verhuurder niet in met uw verzoek? Dan kunt u de kantonrechter vragen om de woningruil vast te stellen. Ook als woningruil volgens het huurcontract niet mag, is het mogelijk om via de rechter een woningruil te bewerkstelligen. Dit heet een 'indeplaatsstelling'.
De rechter kan alleen een indeplaatsstelling toewijzen als u een zwaarwichtig belang heeft bij de woningruil. Belangen van uw ruilpartner spelen in deze procedure geen rol. Zo’n zwaarwichtig belang is bijvoorbeeld de noodzaak om te verhuizen naar een benedenwoning omdat het traplopen te zwaar wordt. Of dat u elders in het land moet gaan werken en uw gezinsleven hierdoor niet wilt laten ontwrichten.
Het verzoek zal door de rechter moeten worden afgewezen als de ruilpartner onvoldoende waarborg biedt dat hij de huur zal kunnen betalen. Het kan dus handig zijn om bij het zoeken van een ruilpartner na te gaan of uw financiële situaties enigszins overeenstemmen. Als dat vereist is, moet de huurder met wie u wilt ruilen bovendien een huisvestingsvergunning aan de rechter kunnen overleggen.
Als de rechter de indeplaatsstelling toewijst, blijven de bestaande huurovereenkomsten gehandhaafd. Het enige dat verandert, is dat de verhuurders andere huurders hebben gekregen. U zet de bestaande huurovereenkomst van de oude huurder dus voort en treedt als het ware in diens rechten en plichten. Wel kan de rechter nadere voorwaarden aan de woningruil verbinden. Bijvoorbeeld dat de andere huurder een waarborgsom aan de verhuurder moet betalen.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel