Hoe achterhaal ik de WOZ-waarde?

Ik woon in een zelfstandige huurwoning die onder het puntenstelsel valt. Wat heb ik er aan om de WOZ-waarde van mijn woning te weten en hoe kom ik aan deze informatie?

Envelop op deurmat

Antwoord

Per 1 oktober 2015 is de 'maximaal toegestane huur' van uw woning mede afhankelijk van de WOZ-waarde. De maximaal toegestane huur is de kale huurprijs die een verhuurder maximaal mag vragen. Als huurder kunt u bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde, wanneer deze waarde niet klopt. Een lagere WOZ-waarde kan leiden tot een lagere maximaal toegestane huurprijs.  Duurder dan de maximaal toegestane huur mag een woning nooit zijn. Ligt uw huurprijs toch hoger? Dan kunt u naar de Huurcommissie om huurverlaging af te dwingen. Dat is niet alleen uw goed recht, het is ook een wettelijk recht. 

Om te kunnen bepalen of u recht heeft op huurverlaging moet u weten wat de WOZ-waarde van uw woning is.

  • Als u de WOZ-waarde weet kunt u controleren of de WOZ-waarde niet te hoog is.
  • Als u de WOZ-waarde weet kunt u de maximaal toegestane huur achterhalen.
  • Als u de maximaal toegestane huur weet kunt u nagaan of u op dit moment méér betaalt.

WOZ-waarde ontvangen 

De gemeente stuurt u de WOZ-waarde van de woning in een zogenoemde ‘WOZ-beschikking’. In de eerste acht weken van het kalenderjaar versturen gemeenten WOZ-beschikkingen. Vanaf 2016 moeten gemeenten WOZ-beschikkingen ook naar huurders versturen. Heeft u geen WOZ-beschikking ontvangen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Maximale huurprijs controleren

Als u de WOZ-waarde weet kunt u op de website van de Huurcommissie nagaan wat de maximaal toegestane huur is. Ligt de huurprijs die u nu betaalt hoger? Dan heeft u recht op huurverlaging. Ligt de huurprijs die u betaalt nog onder de maximaal toegestane huurprijs, maar er wel  al dichtbij? Kijkt u dan goed of de WOZ-waarde niet te hoog is.  Als de WOZ-waarde van uw woning te hoog is, kunt u bezwaar maken. Een lagere WOZ-waarde kan leiden tot een lagere maximaal toegestane huurprijs. Wanneer uw huidige huurprijs vervolgens hoger is dan de maximaal toegestane huurprijs, heeft uw recht op huurverlaging.

Voor welke huurders belangrijk?

Alle huurders hebben er belang bij om de WOZ-waarde te weten en hun puntentelling te controleren, maar dit is extra belangrijk voor huurders die:

  • in een woning met een te hoge WOZ-waarde wonen en een huurprijs betalen die al dicht bij de maximaal toegestane huurprijs ligt, 
  • wonen in een gemeente waar de WOZ-waarden laag liggen, en nu al een hoge huur betalen. Daarmee bedoelen we dat de huidige huurprijs al dicht in de buurt ligt van de maximaal toegestane huur volgens de oude puntentelling die nog geen rekening hield met WOZ-waarden.

 Als u in een gemeente woont waar de WOZ-waarden laag liggen én u op dit moment een hoge huur betaalt hebt u mogelijk recht op huurverlaging. Om dat recht te verzilveren moet u zelf in actie komen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum4 september 2015
puntenstelsel

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen