Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenWat kan ik doen om mijn verhuurder zover te krijgen dat hij mijn oude cv-ketel vervangt en dat hij isolatie aanbrengt?
Daarvoor kunt u de verhuurder wijzen op artikel 243 uit boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW), waarin staat:
De huurder kan de verhuurder op basis van dit artikel zo nodig via de rechter dwingen om één of meer van de bovenstaande voorzieningen aan te brengen. Daarbij gaat het dus om isolatie van gevel, dak, en ramen (''uitwendige scheidingsconstructies") om isolatie van de vloer ("constructie die de scheiding vormt met de kruipruimte") en om het plaatsen van een cv-ketel met een rendement van minstens 80%. Uw huidige ketel moet daarvoor wel minimaal tien jaar oud zijn.
De rechter kan beslissen dat de verhuurder verplicht is één of meer van deze verbeteringen aan te brengen, maar de rechter doet dat alleen als de huurder zich ook bereid verklaart daarvoor een tussentijdse huurverhoging te betalen die in redelijke verhouding staat tot de kosten die de verhuurder voor de voorzieningen moet maken.
Als u vindt dat de verhuurder één of meer van de in het wetsartikel genoemde voorzieningen zou moeten aanbrengen, moet u hem dat eerst schriftelijk voorstellen, inclusief uw bereidheid om daarvoor een redelijke tussentijdse huurverhoging te betalen. Ontvangt u op dit schriftelijke voorstel geen of een negatieve reactie, dan kunt u de rechter inschakelen.
Door het aanbrengen van de voorzieningen kan het puntenaantal van uw woning – op basis van het woningwaarderingsstelsel – omhoog gaan, waardoor de maximaal toegestane huurprijs hoger komt te liggen. Dat heeft overigens geen invloed op de huurprijs die u na het aanbrengen van de eventuele voorzieningen gaat betalen. De huur mag na het aanbrengen van de voorziening(en) alleen tussentijds worden verhoogd met een bedrag dat in redelijke verhouding staat tot de voor de voorzieningen gemaakte kosten.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met uw verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel