Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenIk woon nu twee maanden in mijn nieuwe huurwoning en vraag mij af of de huurprijs wel klopt. Hoe kom ik daar achter en wat kan ik daar eventueel aan veranderen?
Een nieuwe huurder kan tot zes maanden na het ingaan van de huurovereenkomst aan de Huurcommissie een verzoek doen om de redelijkheid van de (aanvangs)huurprijs te beoordelen. Als die hoger is dan de maximaal toegestane huur volgens het puntenstelsel, zal de Huurcommissie de huurprijs in ieder geval verlagen tot het niveau van de maximaal toegestane huur. De uitspraak van de Huurcommissie heeft terugwerkende kracht tot de ingangsdatum van de huurovereenkomst.
Het inschakelen van de Huurcommissie kost per procedure € 25,- aan zogeheten legeskosten. Krijgt de huurder gelijk, dan ontvangt hij dit bedrag terug.
De Huurcommissie baseert zich bij het beoordelen van de redelijkheid van de hoogte van de huurprijs op de ‘puntenstelsels’ voor huurprijzen van woonruimte (woningwaarderingsstelsel is de officiële naam). Er bestaan drie varianten: één voor zelfstandige woonruimte, één voor onzelfstandige woonruimte en één voor woonwagens en standplaatsen. De puntenstelsels bieden de mogelijkheid de kwaliteit van de woonruimte uit te drukken in een aantal punten.
Met kwaliteit worden onder andere de oppervlakte van de woning bedoeld, de voorzieningen daarin, het soort woonruimte, de WOZ-waarde en het energielabel. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger het aantal punten. Elk puntentotaal correspondeert met een maximaal toegestane huurprijs. Met het puntenstelsel is na te gaan of de hoogte van de huurprijs redelijk is. Ook is het puntenaantal van een woning, in verhouding tot de voor die woning geldende huurprijs, van belang voor de toegestane huurverhoging.
Het puntenstelsel voor woonruimte geldt niet voor
Met de huurprijschecks van de Huurcommissie kun je de maximaal toegestane huur voor je woning zelf berekenen.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel